NOS NieuwsAangepast

Campagne tegen doorspoelen doekjes

Het doorspoelen van vet en doekjes door de wc kost tientallen miljoenen. Volgens de stichting RIONED weten de meeste Nederlanders dat vet en doekjes niet in de wc thuishoren, maar toch hebben vrijwel alle gemeenten door dit afval last van rioolverstoppingen.

"Het zit 'm vooral in de pompen", zegt RIONED-directeur Hugo Gastkemper. "Daar komt dan een kluwen van doekjes en andere rotzooi, bij elkaar gekoekt met vet en etensresten en daar gaan de pompen kapot van. Die lopen dan niet meer en kunnen het afvalwater niet naar de rioolwaterzuivering verplaatsen."

De stichting is de campagne "Goed rioolgebruik" (pdf folder) begonnen om mensen op de problemen te wijzen.

Initiatief

Campagnefilmpje 'Goed rioolgebruik'

In het bedrijfsleven worden al initiatieven genomen om er iets aan te doen. Fabrikanten van vochtig wc-papier hebben hun product zo aangepast dat het wel door de wc mag worden gespoeld. Op producten als schoonmaakdoekjes zijn logo's geplaatst die duidelijk maken dat de doekjes niet door de wc mogen.

Ook vetfabrikanten zijn bezig om vetverwijdering te versimpelen, bijvoorbeeld door verpakkingen aan te passen waardoor gebruikte frituurolie makkelijk terug te gieten is. Dat vet moet dan worden ingezameld, waarna het kan worden omgezet in biodiesel.

Rioolverstoppingen kosten de gemeenten zo'n dertig miljoen euro per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl