Symbool van Griekenland: de Akropolis in Athene
NOS Nieuws

Athene wil het anders doen. Maar of Europa dat pikt?

De lijst met Griekse hervormingsplannen is afgeleverd in Brussel. Hoe de regering van premier Tsipras de komende jaren wil bezuinigen en hervormen is nog niet duidelijk, maar vast staat wel dat Tsipras het anders wil aanpakken dan zijn voorgangers. Minder schrappen, meer investeren. "Daar is vanuit Grieks perspectief veel voor te zeggen. Maar het is de vraag of dat genoeg zekerheid biedt voor de Europese geldschieters."

Zekerheid is volgens hoogleraar Europese Politiek Ben Crum het sleutelwoord bij het getouwtrek om de Griekse plannen. Europa ziet het liefst dat de Grieken meer geld binnenhalen, bijvoorbeeld door een btw-verhoging, zegt Crum. Athene wil juist af van zulke "snelle bezuinigingen", zei Crum in het NOS Radio 1 Journaal.

'Veel minder grijpbaar'

Crum zegt: "Als je de pensioenen verlaagt, weet je wat die verlaging opbrengt. Als je een haven verkoopt, weet je wat die haven opbrengt. Dat biedt veel meer zekerheid en geeft meer vertrouwen dan wanneer je zegt: we gaan de corruptie aanpakken. Dat is veel minder grijpbaar. Het wordt niet concreet hoe je daarmee 5 miljard euro wilt binnenhalen."

Daar zit precies het ongenoegen van de schuldeisers uit Noord-Europa, aldus de VU-hoogleraar. "Hun prioriteit is toch: zorgen dat het geld terugkomt."

Crum heeft wel begrip voor de Griekse wens om minder "op de automatische piloot te bezuinigen". "De economieën van landen als Ierland en Portugal groeien weer. Alleen Griekenland blijft onderaan bungelen. Vanuit economisch perspectief moet je de Grieken haast wel gelijk geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl