Bar winterweer houdt Europa in greep

Het barre winterweer zorgt in grote delen van Europa voor overlast. Door de hevige sneeuwval zijn grote luchthavens in Groot-Brittannië, Zwitserland en Duitsland nog altijd dicht, omdat sneeuwruimers de landingsbanen niet schoon krijgen.

Londen Gatwick heeft tot morgenvroeg alle vluchten geschrapt. Meteorologen in Groot-Brittannië verwachten nog zware sneeuwbuien. Ook het vliegveld van Edinburgh is door het winterweer gesloten. In Frankfurt zijn meerdere vluchten geschrapt. In Lyon en Genève zijn de luchthavens ook gesloten.

Ook in Zürich zijn er vluchten uitgevallen, uitgerekend op de dag dat er veel prominenten worden verwacht voor de FIFA-bijeenkomst waar morgen duidelijk wordt welke landen het WK-voetbal mogen organiseren.

Het treinverkeer tussen Londen, Parijs en Brussel is verstoord. Hogesnelheidstreinen in Groot-Brittannië en Noord-Frankrijk moeten langzamer rijden. Verder heeft het verkeer op de Britse snelwegen veel last van de sneeuw. Zo staan in het graafschap Surrey zo'n 400 vrachtwagens vast. De spoorwegen kampen met problemen en veel scholen hebben voor de derde dag hun deuren gesloten.

In de Schotse Hooglanden zijn gisteren in Aviemore honderden skiërs van de hellingen afgedaald. Dat kan gevaarlijk worden, want volgens de BBC is er inmiddels een lawinewaarschuwing afgegeven.

Verkeer

Ook het autoverkeer heeft overal in Europa veel last van de sneeuw en de kou. In twaalf Franse departementen is vrachtverkeer vanwege de sneeuwval verboden. Meer dan tienduizend vrachtwagens staan stil langs de weg.

Ook veel schoolbussen mochten de weg vandaag niet op. Vooral Lyon heeft last van het weer, want er viel vanochtend twintig centimeter nieuwe sneeuw. Verder zitten in midden-Frankrijk zo'n 300 gezinnen zonder stroom.

In Duitsland werden nog voor de avondspits ruim tweeduizend aanrijdingen geteld, dat is fors meer dan normaal. In de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein waren veel scholen vandaag gesloten. De autoriteiten adviseerden mensen om binnen te blijven.

Doodgevroren

In Polen zijn acht mensen doodgevroren. De temperatuur daalde in het oosten van het land tot -26 graden. De acht mannen die omkwamen, van 33 tot 72 jaar, waren onder invloed van alcohol, zegt een politiewoordvoerder.

Op veel plaatsen in Europa was het de koudste eerste dag van december in jaren. In Berlijn is met - 10,9 graden het kouderecord van tachtig jaar geleden gebroken.

In Groot-Brittannië is het sinds 1993 niet meer voorgekomen dat er zo vroeg in het seizoen al sneeuw is gevallen.

België had vandaag de koudste start van de meteorologische winter sinds 1 december 1875.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl