Robin Haase wacht nog altijd op zijn eerste zege van 2015
NOS Sport

Laatste strohalm Haase en Sijsling

Voor Robin Haase en Igor Sijsling is er deze week veel aan gelegen om punten te pakken in Acapulco. De twee zijn door een terugval op de wereldranglijst voorlopig veroordeeld tot ATP-kwalificatietoernooien en challengers. In Mexico kunnen ze nog één keer hun slag slaan.

Het was voor het Nederlandse tennis treurig nieuws, de wereldranglijst van vorige week maandag. Voor de namen van de beste Nederlanders prijkten niet twee, maar drie cijfers. Voor het eerst sinds oktober 2009 behoort geen enkele Nederlander meer tot de honderd beste spelers ter wereld.

Nog net toegelaten

Haase en Sijsling werden op basis van een eerdere ranking - bij inschrijving voor een toernooi geldt de wereldranglijstpositie van zes weken terug - nog nét toegelaten tot het grote ATP 500-toernooi in de Mexicaanse badplaats. Een laatste strohalm, zo zou je het kunnen noemen.

De komende weken - en in het ernstigste geval zelfs maanden - worden Haase en Sijsling niet meer op basis van hun ranking rechtstreeks toegelaten tot een ATP-toernooi.

De seizoensstart kon voor mij niet slechter verlopen. Het gaat echt beter, maar je wil winnen en dat geeft je pas echt vertrouwen.

Robin Haase

Jagen op punten

"De maand maart is voor tennissers met onze huidige ranking een lastige maand", zei Haase tijdens het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. Daarmee doelt hij op de masterstoernooien van Indian Wells en Miami, die het volgende maand zonder Nederlanders in het hoofdtoernooi moeten doen. Alleen de top-80 wordt rechtstreeks toegelaten.

Haase en Sijsling kunnen daar in Indian Wells nog op gokken, aangezien ze als zesde en zevende op de reservelijst voor het hoofdtoernooi staan. De locatie in de Californische woestijn maakt het echter op voorhand onaantrekkelijk om op de bonnefooi een lange reis te ondernemen.

"Ik zal een enkele challenger gaan spelen, dat is wel duidelijk", besefte Haase. "Hopelijk kan ik daar zoveel mogelijk wedstrijden winnen, dan stijgen en weer de grote toernooien gaan spelen."

Ook Igor Sijsling is van de partij in Acapulco

Haase: het gaat echt beter

Zorgen maken doet Haase zich echter niet. “Ik ben er alleen mee bezig omdat ik moet bekijken wat ik ga spelen de komende tijd”, aldus de Hagenaar. De eerste twee maanden wil hij zo snel als mogelijk vergeten.

"De seizoensstart kon voor mij niet slechter verlopen. Ik heb mijn beste voorbereiding op het seizoen gehad in vier tot vijf jaar, maar door omstandigheden kon ik in Australië niet normaal tennissen. Het gaat echt beter, maar je wil winnen en dat geeft je pas echt vertrouwen."

Om zijn eerste zege van dit seizoen te boeken, moet Haase zien af te rekenen met de Oostenrijker Andreas Haider-Maurer. Sijsling werd bij de loting gekoppeld aan David Ferrer, die afgelopen week het graveltoernooi in Rio de Janeiro won.

Veel Nederlanders in Acapulco

Tennissend Nederland is sowieso goed vertegenwoordigd in het zuiden van Mexico. In het vrouwentoernooi maakt Kiki Bertens haar opwachting. Zij speelt in de eerste ronde tegen de Italiaanse Roberta Vinci. Ook Richel Hogenkamp zal in actie komen. Zij bereikte via de kwalificaties het hoofdtoernooi en treft nu de Zwitserse Timea Bacsinszky.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl