CDA-lijsttrekker Brinkman en VVD-lijsttrekker Hermans tijdens het tv-debat
NOS Nieuws

VVD en PvdA willen samen verder

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben de rijen gesloten gehouden tijdens het lijsttrekkersdebat in de Eerste Kamer. Loek Hermans (VVD) en Marleen Barth (PvdA) lieten zich niet uit elkaar spelen tijdens het televisiedebat van Nieuwsuur in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart.

In de plenaire zaal van de Senaat namen acht partijen het tegen elkaar op onder leiding van Twan Huys en Dominique van der Heyde. Ze debatteerden onder meer over de aanpak van terreur, het zorgbeleid, energie en werkgelegenheid.

Doorgaan

De inzet van de VVD en de PvdA was dat zij op de goede weg zijn met het huidige beleid en dat ze van plan zijn samen door te gaan, ook als de uitslag van de verkiezingen in maart tegenvalt. Hermans en Barth benadrukten dat de economie groeit na jaren van krimp en dat het aantal vacatures stijgt.

Volgens Tiny Kox (SP) zijn er juist meer dan een half miljoen banen verloren gegaan en werkt de aanpak van de crisis door de regering niet. Dat blijkt volgens hem uit het feit dat 650.000 mensen geen baan hebben.

D66-lijsttrekker Thom de Graaf vond dat de regeringspartijen VVD en PvdA als twee sumoworstelaars tegenover elkaar staan. Er is volgens hem veel kracht maar weinig beweging. De Graaf riep de coalitie op keuzes te maken in de discussie over een nieuw belastingstelsel en te zorgen voor lagere lasten op arbeid.

'VVD en PvdA staan als sumoworstelaars tegenover elkaar'

Pijnlijk

Uit een gemiddelde van verschillende peilingen voor de Provinciale Statenverkiezingen blijkt dat de coalitie - die nu 30 zetels heeft in de Eerste Kamer - er 19 overhoudt. Barth en Hermans noemden die cijfers pijnlijk.

Het was de eerste keer dat Tineke Strik (GL) deelnam aan een lijsttrekkersdebat op landelijk niveau. Zij is Eerste Kamerlid. Strik viel niemand aan en hield zich bij haar eigen standpunten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl