De Britse medaillewinnaars bij de WK baanwielrennen in Parijs
NOS Sport

Geen paniek bij Britse baanwielrenners

De Britse baanwielrenners acteren al jarenlang in de absolute wereldtop van de diverse disciplines bij het baanwielrennen. De oogst van liefst zeven gouden medailles bij de Olympische Spelen van Londen ligt nog vers in het geheugen. Maar na het pensioen van grote renners als Sir Chris Hoy en Victoria Pendleton is de dominantie van de Britten tanende.

De WK van 2013 in Minsk waren nog succesvol met vijf gouden medailles, maar een jaar later in het Colombiaanse Cali was het al een stuk minder. De ploeg ging daar met 'maar' twee gouden medailles naar huis.

Afgelopen week kwam de Britse equipe in Parijs niet eens tot één gouden medaille. In totaal werd er drie keer zilver veroverd. Laura Trott werd tweede bij het omnium en de Britse mannen en vrouwen pakten zilver bij de ploegenachtervolging.

Paniek heerst er niet bij de Britten, maar in de aanloop naar de Spelen van Rio in 2016 moet er nog veel gebeuren.

Lat hoog gelegd

"We hebben de lat hoog gelegd in deze sport en het is moeilijk daar overheen te blijven gaan", constateert technisch directeur Shane Sutton. Volgend jaar worden de WK verreden in Londen. Sutton verwacht dat die wedstrijden als opmaat gaan dienen voor de Spelen enkele maanden later in Brazilië. "Er ligt een flinke uitdaging op ons te wachten. Maar ik ben ervan overtuigd dat we de klus kunnen klaren, maar het zal niet makkelijk worden."

Een kleine nuance is er wel voor de prestaties van de Britten, gezien het feit dat de helft van de ploeg een flinke smak maakte tijdens trainingen in Mallorca, enkele weken geleden. Daarnaast was Becky James, goed voor twee gouden medailles in 2013, niet van de partij vanwege knieproblemen.

"Wanneer Becky terugkomt, kunnen we het gat met de concurrentie wel dichten. Zonder haar is dat op dit moment niet te doen", aldus Sutton.

Medailles Groot-Brittanië WK baanwielrennen

WK 2012 (Melbourne)OS 2012 (Londen)WK 2013 (Minsk)WK 2014 (Cali)WK 2015 (Parijs)
Goud67520
Zilver41213
Brons31220
Totaal139953

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl