Premier Rutte en zijn partijgenoot Verheijen hebben een onderonsje in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Opsteker voor Verheijen, maar kous nog niet af

Tweede Kamerlid Mark Verheijen van de VVD heeft in zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Limburg geen onterechte declaraties ingediend. Dat is de uitkomst van een onderzoek, in opdracht van de provincie Limburg.

Vier vragen aan politiek verslaggever Xander van der Wulp:

Wat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek?

"De accountants van het onderzoeksbureau hebben tien declaraties bekeken en geconcludeerd dat de administratie in orde was en dat de declaratieregels goed zijn toegepast. Gedeputeerde Staten trekken daaruit de conclusie dat het in alle gevallen goed is gegaan en dat Verheijen niets hoeft terug te betalen."

Betekent dit nu dat Verheijen opgelucht adem kan halen?

"Nog niet helemaal. De integriteitscommissie van de VVD doet ook nog onderzoek naar de zaak. De uitkomst daarvan wordt volgende week gepresenteerd. Tot die tijd blijft Verheijen op non-actief staan."

Wat verwacht je van dat onderzoek?

"De integriteitscommissie van de VVD is in mei 2013 in het leven geroepen, maar heeft nog nooit een klus gehad. In de commissie zitten mensen die de kwaliteit binnen de eigen partij moeten bewaken. Volgens critici is dat zoiets als een slager die zijn eigen vlees keurt. Dat de provincie nu al zegt dat Verheijen niets verkeerd heeft gedaan, is wel prettig voor de integriteitscommissie. Want als de commissie hetzelfde concludeert, staat ze daarin in ieder geval niet alleen.

Het VVD-onderzoek zal wel breder zijn dan dat van de provincie Limburg. Er wordt niet alleen gekeken of de declaratieregels zijn toegepast, maar ook andere belangrijke vragen komen aan bod: gedroeg hij zich zoals de mensen in het land van een politicus mogen verwachten, sober en met oog voor de maatschappij? De VVD heeft zichzelf hoge eisen opgelegd op het gebied van integriteit. Dus tot het onderzoek daar is, blijft het spannend voor Verheijen."

Heeft deze kwestie gevolgen voor Verheijens politieke carrière?

"Verheijen werd als een toptalent naar Den Haag gehaald. Maar dit is wel een smet op zijn blazoen. Een glansrijke carrière in de politiek, ook als hij wordt gevrijwaard van alles, wordt nu wel lastig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl