De Velsertunnel onder het Noordzeekanaal
NOS Nieuws

'Tal van mankementen in tunnels Noord-Holland'

De veiligheid van vier grote tunnels in Noord-Holland laat te wensen over, omdat Rijkswaterstaat te weinig onderhoud pleegt. Dat melden EenVandaag en RTV Noord-Holland na eigen onderzoek. Het gaat om de Zeeburgertunnel (A10), de Schipholtunnel (A4), de Velsertunnel (A22) en de Wijkertunnel (A9).

Journalisten van EenVandaag en RTV N-H hebben inspectierapporten in handen waaruit blijkt dat onder meer brandmeldinstallaties niet goed werken. Ook omroep- en camera-installaties zijn stuk. Verder zou in geval van brand rook in de vluchttunnels terecht kunnen komen.

Rijkswaterstaat ontkent tegenover RTV N-H dat sprake is van achterstallig onderhoud. Volgens de wegbeheerder voldoen alle tunnels in Nederland aan de voorschriften. Directeur Informatievoorziening Bob Demoet zegt dat de inspectierapporten worden gebruikt om te bepalen wat er de komende jaren aan onderhoud moet gebeuren. "Als daar zaken uit voortkomen die direct moeten worden opgepakt, dan gebeurt dat", aldus Demoet.

Velsertunnel

Vorig jaar stond de veiligheid van de Velsertunnel ook ter discussie. Toen citeerden Noord-Hollandse kranten uit een inspectierapport waarin stond dat de tunnel jarenlang was verwaarloosd. Net als nu zei Rijkswaterstaat dat de tunnel wel veilig was.

Critici kregen in oktober bijval van de Algemene Rekenkamer, die zei dat het ministerie van Infrastructuur te weinig geld reserveert voor onderhoud. Alleen al voor de vervanging van tunneltechnische installaties is volgens de Rekenkamer 478 miljoen euro nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl