'Bemiddeling' van Britse politici te koop
Twee Britse oud-ministers van Buitenlandse Zaken zijn in verlegenheid gebracht door geheime video-opnames, waarin ze undercoverjournalisten hun bemiddeling aanbieden voor zeker 5000 pond per dag. De zaak is pikant, omdat de oud-ministers Straw en Rifkind nu parlementsleden zijn.
Journalisten van The Daily Telegraph en het Channel 4-programma Dispatches deden zich voor als vertegenwoordigers van een niet-bestaand Chinees bedrijf, dat wil uitbreiden in Europa. In gesprekken, die in het geheim werden opgenomen, zei Straw dat hij 5000 pond (6800 euro) per dag rekent voor zijn diensten. Rifkind zou de ondernemers "de nuttige toegang" tot alle Britse ambassadeurs hebben aangeboden, voor 5000 tot 8000 pond per dagdeel.
Volgens The Daily Telegraph pronkte Straw ermee dat hij "onder de radar" zijn invloed gebruikt om EU-wetgeving aan te passen. Daarvoor zou een bedrijf hem 60.000 pond per jaar betalen. Rifkind zou hebben gezegd dat hij als zelfstandige werkt en zijn eigen brood moet verdienen. Dat hij als parlementariër 67.000 pond krijgt, verzweeg hij.
De onderzoeksjournalisten benaderden vorig jaar twaalf leden van het Lagerhuis, van wie ze dachten dat ze op het aanbod zouden ingaan. De helft reageerde niet. Een parlementariër wilde de 'ondernemers' ontmoeten in Hongkong. Ook zei iemand dat zijn contacten niet te koop waren.
De enigen die serieus op het contactverzoek ingingen, waren Straw en Rifkind. De geheime opnames worden vanavond uitgezonden door Channel 4.
Geschorst
Straw (Labour) en Rifkind (Conservatieven) zijn door hun fracties geschorst. Straw heeft al besloten om zijn parlementszetel in te leveren. Hij zou anders na de verkiezingen in mei zijn vertrokken. Beide oud-ministers moeten nog wel voor een onderzoekscommissie van het Lagerhuis verschijnen.
Straf en Rifkind zeggen dat ze geen regels hebben overtreden. Wel erkent Rifkind dat hij "stomme dingen" heeft gezegd. Straw zegt dat hij in een "hele listige val" is getrapt. Volgens hem sloeg het gesprek op de periode na de verkiezingen, als hij de politiek heeft verlaten.
Debat
Naar aanleiding van de onthullingen laait de discussie over de nevenactiviteiten van Britse parlementariërs op. Labour-leider Miliband wil de bijverdiensten van 'MP's' tot maximaal 15 procent van hun basissalaris beperken. Hij roept premier Cameron op hem daarin te volgen, maar die denkt daar vooralsnog niet aan. Cameron wil wel meer transparantie over de inkomsten van politici.
Jack Straw was minister van Buitenlandse Zaken van 2001 tot 2006. In zijn ambtstermijn vielen onder meer de aanslagen van 11 september en de Britse deelname aan de Irak-oorlog in 2003. Rifkind leidde het ministerie tussen 1995 en 1997.