De Egyptische activist Alaa Abdel Fattah werd vandaag veroordeeld tot vijf jaar cel.
NOS Nieuws

Prominente Egyptische activist krijgt vijf jaar cel

In Egypte is de prominente activist Alaa Abdel al-Fattah veroordeeld tot vijf jaar cel. De blogger speelde een belangrijke rol in de opstand tegen president Mubarak in 2011.

Fattah werd beschuldigd van deelname aan een verboden demonstratie en het aanvallen van een politieagent in november 2013. Hij werd vorig jaar al veroordeeld tot vijftien jaar cel, maar dat proces moest worden overgedaan omdat een van de aanklachten kwam te vervallen. De Egyptische rechter heeft nu een lagere straf opgelegd.

Na de uitspraak brak er chaos uit in de rechtszaal. Fattah's familie en vrienden riepen leuzen als "Weg met het regime" en een van de aanwezigen viel flauw. De politie ontruimde de zaal.

Een farce

De beschuldigingen tegen de blogger zijn gebaseerd op een wet die demonstreren zonder toestemming verbiedt. Het militaire regime introduceerde de wet na het afzetten van president Morsi in 2013. Critici zeggen dat de wetgeving vooral door de huidige president Sisi wordt gebruikt om zijn tegenstanders aan te pakken.

Fattah zelf zei eerder dat hij het proces als een farce beschouwt. De activist was al een paar maanden in hongerstaking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl