NOS Nieuws

Celstraf Thaise theatermakers voor belediging koning

Celstraf Thaise theatermakers voor belediging koning

Twee Thaise theatermakers zijn tot tweeënhalf jaar cel veroordeeld omdat ze koning Bhumibol (87) hebben beledigd in een toneelstuk over een fictieve koning.

Het stuk, The Wolf Bride, werd in 2013 opgevoerd op een universiteit in Bangkok om een studentenopstand uit 1973 te herdenken. De twee makers, een student en iemand die pas is afgestudeerd, waren in augustus opgepakt. Ze hebben in december schuld bekend.

De 26-jarige regisseur Porntip Mankong zei voorafgaand aan de rechtszaak dat ze niet bang was voor een celstraf. "Ik heb in de gevangenis veel geleerd: dansen en muziek spelen. En ik heb veel vrienden gemaakt."

Koning Bhumibol

Strenge wetten

De Thaise majesteitsschenniswetten zijn erg streng. Wie de monarchie beledigt of bedreigt kan tot vijftien jaar celstraf krijgen. In 2011 werd een Amerikaan tot 2,5 jaar cel veroordeeld, omdat hij de in Thailand verboden biografie The King Never Smiles in het Thais had vertaald. De koning heeft de Amerikaan gratie verleend.

In 2012 kreeg een Thai twintig jaar celstraf voor vier beledigende sms'jes die hij over de koningin had gestuurd. Een jaar later werd een journalist tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat er artikelen over een fictief personage in zijn blad waren verschenen. Volgens de aanklagers gingen de stukken over de koning.

Sinds de staatsgreep van het leger in mei vorig jaar maakt de regering meer werk van het aanpakken van majesteitsschennis. De regering denkt dat dat de stabiliteit in het land ten goede komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl