NOS Nieuws

Gevoelig verlies voor Hongaarse premier Orban

Premier Hongarije verliest absolute meerderheid

In Hongarije is de regering van premier Orban zijn tweederde meerderheid kwijtgeraakt. Bij een tussentijdse verkiezing leed de regeringskandidaat een nederlaag tegen de onafhankelijke kandidaat Zoltan Kesz, die gesteund werd door de linkse oppositie.

Zonder de tweederde meerderheid kunnen de regeringspartijen niet meer zonder de steun van een lid van de oppositie de grondwet veranderen. De Fidesz-partij van Orban en een kleine coalitiegenoot maken al jaren de dienst uit in het Hongaarse parlement. De laatste twee parlementsverkiezingen werden met overmacht gewonnen.

Kesz vindt dat de winst gezien moet worden als een waarschuwing van de kiezers aan de regeringspartij. "Zij zullen niet meer accepteren dat het land geplunderd wordt en dat miljoenen mensen in armoede worden gedreven", zei hij toen zijn overwinning vaststond.

De tussentijdse verkiezing was noodzakelijk geworden doordat een zetel vacant was geraakt door de benoeming van de parlementariër Tibor Navracsiscs tot eurocommissaris.

In het najaar boette Fidesz aan populariteit in toen een paar maatregelen op veel weerstand stuitten. De regering wilde belasting heffen op het gebruik van internet, de meeste winkels op zondag sluiten en de tolheffing op snelwegen uitbreiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl