Kirsten Wild is wereldkampioen scratch
NOS Wielrennen

'We doen weer mee bij het baanwielrennen'

Met vier medailles benaderde de Nederlandse equipe bij de WK baanwielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines de score van vier jaar geleden in Apeldoorn. Op de thuispiste sprak Oranje met vijf plakken voor het laatst een woordje mee na jarenlang een toonaangevende rol te hebben gespeeld.

Anderhalf jaar voor de Spelen spreken vooral de medailles op de olympische onderdelen sprint (Elis Ligtlee), keirin (Shanne Braspennincx) en omnium (Kirsten Wild) aan. Het enige goud was zaterdag op scratch voor Wild. NOS-commentator Sebastiaan Timmerman en bondscoach René Wolff blikken terug op het succesvolle toernooi.

"In de wereldbeker ging het al heel goed met de Nederlanders, maar dat is niet representatief. Niet alle toppers waren daar aanwezig", begint Timmerman. "Het is hartstikke goed wat ze hebben laten zien."

Degene die mij echt heeft verrast is Shanne Braspennincx.

NOS-commentator Sebastiaan Timmerman

Meetpunt

Volgens bondscoach Wolff zou dit toernooi een belangrijk meetpunt worden voor de Olympische Spelen in Rio. Timmerman: "En nu heeft Nederland boven verwachting gepresteerd. We doen weer mee. Vier jaar lang hebben we niet meegedaan. Er was de laatste jaren steeds maar één medaille en dat was dan de bronzen op het onderdeel keirin. Nu hebben we meer medailles en zijn we in de breedte ook sterker geworden."

Wolff zegt daar het volgende over: "De grens die deze ploeg heeft, legt de ploeg zichzelf op. We gaan met elke atleet voor het maximaal haalbare. Iedereen moet zich goed ontwikkelen en wat dan het einde is, dat gaat mooi en verrassend zijn."

Wolff: deze groep verder ontwikkelen

Weinig geld

Financieel hebben de baanwielrenners het zwaar. Hoe moet dat verder richting de Spelen? "Ze moeten nu roeien met de riemen die ze hebben", weet Timmerman. "Er is gewoon weinig geld. Ze moeten blijven groeien en dan moet er op een gegeven moment wel geld komen om te investeren."

Wolff: "Dat zou kunnen. We zijn met NOC*NSF bezig om deze groep verder te ontwikkelen. Natuurlijk moeten wij creatief zijn, we moeten sparen en goed kijken wat we mogelijk gedaan krijgen met de bestaande middelen. Ik ben coach en ik ga atleten helpen hun doelen te bereiken. Maar ik kan niet in een glazen bol kijken. Iedereen heeft gezien waar we nu staan en iedereen kan voor zichzelf bedenken waar we volgend jaar kunnen staan."

Braspennincx grootste verrassing

Welke Nederlander heeft nou het meest verrast? Timmerman: "Het mooie aan dit toernooi was dat er andere rijders opstonden bij het minder presteren van Matthijs Büchli en Hugo Haak. Elis Ligtlee en Jeffrey Hoogland waren bij de wereldbeker al heel goed. Maar degene die mij echt heeft verrast is Shanne Braspennincx."

De 23-jarige Braspennincx kon wel leven met zilver op het onderdeel keirin. Ze moest de Australische Anna Meares voor zich dulden. "Zij is gewoon heel goed, een topsportster in hart en nieren. Maar ik ben nu best-of-the-rest."

Van talent naar wereldtopper

Wolff wil nog wel wat kwijt over Ligtlee, die zilver won op het onderdeel sprint. Is zij in Parijs als talent gekomen en als wereldtopper vertrokken? "Ja, ik denk dat die stap is genomen."

En wat heel opvallend was: Groot-Brittanië heeft geen gouden medaille veroverd op dit WK. Dat is sinds 2001 (WK Antwerpen) niet meer gebeurd. Bij de Spelen in Londen 2012 leken de Britten nog onverslaanbaar. Zeven van de tien gouden medailles waren voor Engeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl