Abbott spreekt het parlement toe
NOS Nieuws

Nieuwe anti-terreurmaatregelen in Australië

Australië gaat de immigratiewetten aanpassen om zo het binnenlands terrorisme aan te pakken. Premier Abbott wil de paspoorten van mensen met een dubbele nationaliteit intrekken als zij een bedreiging vormen voor het land. Ook mensen die in Australië zijn geboren en de Australische nationaliteit hebben kunnen burgerrechten verliezen.

Abbott vindt dat er lessen moeten worden getrokken uit het gijzelingsdrama in Sydney in december. Toen gijzelde een geradicaliseerde Iraanse asielzoeker twintig mensen in een café. Drie mensen kwamen daarbij om het leven, onder wie de gijzelnemer.

Gisteren werden de resultaten van een onderzoek gepubliceerd, waaruit bleek dat de Australische veiligheidsdiensten al meerdere meldingen hadden gekregen over de man, maar er zou geen directe dreiging zijn geweest.

Australië wil paspoorten terroristen afnemen

Nationale veiligheid

Volgens Abbott is het nodig om persoonlijke vrijheden in te perken om de dreiging van radicale groepen als IS het hoofd te bieden. "Te lang hebben we degenen die een gevaar voor ons land kunnen zijn, het voordeel van de twijfel gegeven", zo zei hij bij de presentatie van de plannen. "We zullen onze vrijheden nooit opgeven bij de verdediging ervan, maar we laten onze vijanden ook ons fatsoen niet uitbuiten."

De maatregelen zijn onder meer bedoeld om haatpredikers te kunnen aanpakken. Abbott wil een speciale functionaris aanstellen die is belast met de nationale veiligheid.

De aankondiging van de maatregelen kwam Abbott direct op kritiek te staan van de oppositie. Die verwijt de Australische premier zijn populariteit te willen oppoetsen door angst te zaaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl