Meryl Streep en Robert Duvall
NOS Nieuws

Streep en Duvall maken zich op voor Oscar-record

Meryl Streep heeft al een ogenschijnlijk onbreekbaar record op haar naam staan: negentien nominaties voor een Oscar. De nummers twee en drie (Katharine Hepburn en Jack Nicholson) hebben er elk 'maar' twaalf en zij maken geen films meer.

Vanavond kan Streep het belangrijkste record evenaren, als ze haar nominatie voor Beste Bijrol voor Into the Woods verzilvert. Dan heeft ze namelijk vier Oscars echt op haar schoorsteenmantel staan, iets wat tot nu toe alleen Katharine Hepburn had.

Oudste winnaar

Er kan een tweede record sneuvelen als Robert Duvall vanavond wint met zijn bijrol in The Judge. Met zijn 84 jaar is hij de oudste mannelijke acteur die ooit werd genomineerd voor een gouden beeldje. Als hij wint, verslaat hij Christopher Plummer, die in 2012 voor Beginners een Oscar won op zijn 80ste.

Overigens lijken beide acteurs niet de favoriet in hun categorieën. Veel filmrecensenten zien J.K. Simmons als de grote dreiging voor Duvall, vanwege zijn meesterlijke rol als onverbiddelijke muziekleraar in Whiplash.

Grootste concurrent van Streep lijkt Patricia Arquette, die gedurende twaalf jaar werkte aan de film Boyhood, over de kindertijd van een jongen uit Texas. De film werd zes keer genomineerd.

Nieuwkomers en oudgedienden

Opvallend bij de categorie acteurs: bij de mannen zijn er veel nieuwkomers, bij de vrouwen juist veel oudgedienden. Voor vier van de vijf hoofdrolspelers is het hun eerste nominatie. Bradley Cooper (American Sniper) heeft zijn derde nominatie op rij.

De genomineerde vrouwen hebben opgeteld al negen nominaties (en twee Oscars) op zak. Alleen Felicity Jones en Rosamund Pike werden niet eerder genomineerd. Waarschijnlijk wordt dit het jaar van Julianne Moore (vijf eerdere nominaties), voor haar kwetsbare portret van een jonge alzheimerpatiënt.

Birdman favoriet

De films met de meeste nominaties (9) dit jaar zijn Birdman en The Grand Budapest Hotel. Edward Norton, die in beide films speelde, sleepte een Beste Bijrol-nominatie in de wacht voor Birdman.

Over het algemeen geldt Birdman als de grote kanshebber dit jaar, al was het maar omdat Hollywood graag films ziet die over acteren gaan. In deze film probeert een uitgerangeerd acteur met een pretentieus theaterstuk zijn carrière weer op de rails te krijgen. Michael Keaton gooit hoge ogen als hoofdrolspeler.

Michael Keaton won vorige maand ook een Golden Globe voor zijn rol in Birdman

Het lijkt erop dat de Mexicaanse Birdman-regisseur Alejandro González Iñárritu de Oscar voor Beste Regie gaat winnen, al valt niet uit te sluiten dat Wes Anderson of Richard Linklater, beiden met een imposante staat van dienst in Hollywood, het beeldje voor zijn neus wegkaapt.

Wie ook de prijs voor Beste Regie krijgt, de kans is groot dat de bijbehorende film met de hoofdprijs wordt onderscheiden. Het komt zelden voor dat de winnaar van categorie Beste Regie, niet ook de prijs voor Beste Film krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl