Mike Eruzione zet de VS op 4-3
NOS Sport

'Miracle on Ice' wordt niet vergeten

"Elke Amerikaan heeft drie dingen in zijn geheugen gegrift staan: de moord op John F. Kennedy, Neil Armstrong zet voet op de maan én 'The Miracle on Ice', de overwinning van de ijshockeyers van de VS op de Sovjet Unie in de olympische finale van Lake Placid." Het zijn de woorden van Mike Enzione, matchwinner en aanvoerder van het team dat de gouden medaille won.

Het is precies 35 jaar geleden dat de Verenigde Staten op de Olympische Spelen van Lake Placid het onmogelijke presteerde. En voor het eerst komen alle nog levende spelers van het Amerikaanse team samen voor een reünie.

1980: VS verslaat de Sovjet Unie in de ijshockeyfinale

Slechte voorbereiding

De Amerikanen gaven zich voor aanvang van de Spelen weinig kans op een medaille. Een plek bij de laatste vier zou al een prestatie van formaat zijn. Voorafgaand aan de Spelen had de VS een flink pak op de broek gekregen van de Sovjet Unie. In een oefenduel was de gedoodverfde kampioen met 10-3 te sterk.

Na de overwinning op Tsjechoslowakije groeide het vertrouwen en de hoop op een medaille met elke gewonnen wedstrijd. Toen de Amerikanen na de groepsfase achter Zweden als tweede naar de finaleronde gingen, was de verrassing eigenlijk al daar.

Onverslaanbare Sovjets

In die tijd van de Koude Oorlog met Rusland was de politieke spanning tussen beide landen immens. Het werd een historisch duel omdat de onverslaanbaar geachte Sovjets uiteindelijk verloren van een ontketend Amerika.

De Sovjet Unie was als de grote favoriet naar de Spelen in Amerika afgereisd. Sinds 1964 had het alle gouden medailles in het ijshockey voor zich opgeëist. De cijfers zijn imponerend: sinds 1960 had het 27 van de 29 duels gewonnen, met een totaalscore van 175-44.

Uitslagen VS op Spelen 1980

Groepsfase
VS Zweden 2 - 2
VS Tsjechoslowakije 7 - 3
VS Noorwegen 5 - 1
VS Roemenië 7 - 2
VS West-Duitsland 4 - 2
Finaleronde
Finland Zweden 3 - 3
VS Sovjet-Unie 4 - 3
VS Finland 4 - 2
Sovjet-Unie Zweden 9 - 2
1980: IJshockeyers VS verslaan Finland

Finland

In de finalepoule begon de VS met de verrassende zege op de Sovjet Unie, waarna ook Finland eraan moest geloven, een wedstrijd waarvan zelfs de doorgewinterde Amerikaanse ijshockey-fan dacht dat die verloren zou gaan.

Niets bleek minder waar. Ook de Finnen werden aan de kant gezet, maar 'de finale' was toen al gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl