Filmmakers Job Roggeveen (l), Joris Oprins en Marieke Blaauw
NOS Nieuws

Is Nederland drie Oscar-winnaars rijker vanavond?

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

Het verhaal is simpel. Een jonge vrouw krijgt een pakketje op de deurmat met daarin een vinylplaat. Vanaf het moment dat ze de muziek op de platenspeler zet, is haar leven verbonden met de naald. Als ze de naald vooruit schuift, spoelt ook haar leven fast forward door. Zet de naald weer terug, dan wordt ze weer jonger.

Dat is de kern van de film A Single Life, die genomineerd is voor de categorie Korte Animatie bij de jaarlijkse Oscars-uitreiking. De makers zijn de Nederlanders Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blaauw. Het idee voor de film ontstond tien jaar geleden toen het drietal samen studeerde.

Op de rode loper

"We zaten naar muziek te luisteren, toen de plaat versprong. We vroegen ons af: is het de muziek die verspringt of hebben wij een sprongetje in de tijd gemaakt", vertelt Marieke Blaauw. Dat idee werd uiteindelijk A Single Life.

Voor de makers hebben ze nu het allerhoogste gehaald wat ze kunnen bereiken. “Je krijgt een brief van de Academy Awards. Daarin stond de zin: You achieved the highest level of accomplishment in your field. Dat soort zinnen hoor ik te weinig”, grijnst Joris Oprins.

Job Roggeveen beschrijft zichzelf en zijn collega’s als ingetogen en rustig, maar op het moment dat de nominatie bekend werd, gingen alle remmen los. “Het doet iets heel raars met je. We maken al zo lang films samen. Dat je dan met zijn drieën zoiets maakt en dan in Hollywood terecht kan komen, is heel bijzonder.”

Job, Joris en Marieke hopen een een Oscar

De afgelopen weken ging het drietal op tournee bij alle grote animatiestudio’s in Californië om hun film te presenteren. Het was inspirerend en ze gebruikten de rondreis om nieuwsgierig rond te kijken en te netwerken. “Het leukste was dat je makers van animatiestudio’s als Pixar ontmoet en met hen over je werk discussieert. Het zijn vaak net als wij jonge mensen die later een eigen bedrijf gaan beginnen”, zegt Job.

“Ik zie het wel gebeuren dat je over tien jaar nog steeds contacten hebt en met deze mensen misschien wel samen dingen doet.”

Al duurt de film slechts 135 seconden, het kostte Job, Joris en Marieke drie maanden om de film in elkaar te zetten. “Het grappige is dat wij de afgelopen weken in een wereld zijn waar ze animatiefilms maken met honderden mensen. Als je vertelt dat je de film hebt gemaakt in drie maanden, dan zijn ze verbaasd dat we het zo snel hebben gedaan."

Bij niet-filmmakers krijg je een andere reactie. "Die denken: drie maanden doen over een film van maar twee minuten, wat een traag en belachelijk beroep heb jij. Maar hier in Hollywood snappen ze dat het nog best snel is."

Een Oscar-standbeeld buiten het Dolby Theater waar de nominaties worden uitgereikt

De genomineerde film valt in de categorie Korte Animatie, maar zelfs voor deze klasse geldt de Nederlandse inzending als ultrakort met een lengte van 2 minuten en 15 seconden. "Van al onze concurrenten zijn we sowieso de kortste. Maar als we zouden winnen, dan is het de kortste animatiefilm ooit die een Oscar wint", zegt Marieke Blaauw.

Vandaag mengen ze zich met de groten uit de filmwereld op de rode loper. Een onwerkelijke ervaring. Job: "Ik had me er nog niet zo snel tussen zien staan. We zijn ook erg benieuwd om een held van ons, als regisseur Wes Anderson, aan te spreken. Dat zijn mensen met wie wij ons meer identificeren dan acteurs als Brad Pitt. Het is heel leuk om mensen te spreken die ook fantastische dingen maken."

Nieuwe uitdaging

Die ervaring brengt wel weer nieuwe uitdagingen met zich mee. De heren moeten uiteraard in smoking gestoken worden, iets wat ze nog niet eerder gedaan hebben. En voor Marieke Blaauw duurde het even voordat ze de juiste jurk had gevonden. Lachend: "Ik wist niet waar ik moest beginnen, want ik ben helemaal niet thuis in galajurken. Voor mij is dat een hele andere tak van sport. Maar ik heb op een gegeven moment iemand gevonden die leuke dingen kon maken en van haar heb ik iets mogen lenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl