Het Griekse eiland Skyros
NOS Nieuws

Grieken: van een kale kip kan je niet plukken

In Griekenland kijken mensen met spanning uit naar morgen. Dan wordt bekend welke bezuinigingsmaatregelen de Griekse regering wil gaan nemen in ruil voor nieuwe noodsteun van de EU.

"Ik hoop dat de regering geen maatregelen neemt die de crisis verergeren", zegt Roos Mavrikou-Zevenhuizen in Met het Oog op Morgen. De Nederlandse woont al jaren op het eiland Skyros, waar ze een hotel heeft.

De linkse regeringspartij Syriza beloofde tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar dat er een einde zou komen aan de opgelegde bezuinigingen. Mavrikou-Zevenhuizen zegt dat veel Grieken de hoop hebben dat de regering die belofte ook waar kan maken.

"De instanties in Brussel moeten alleen de democratie respecteren en onze regering de vrijheid geven om zelf te bepalen hoe ze de bezuinigingsdoelstellingen behalen."

Hoteleigenaar Roos Mavrikou-Zevenhuizen met haar gezin

Mavrikou-Zevenhuizen zegt dat het duidelijk is dat er hervormd moet worden. Maar de meeste Grieken gaan er volgens haar van uit dat de regering vooral zal hervormen waar het ook echt kan, waar er geld te halen is.

"Van een kale kip kan je niet plukken. Een derde van de Grieken leeft onder de armoedegrens", zegt Mavrikou-Zevenhuizen. "Maar er zijn wel bepaalde sectoren waar je nog wat kan halen."

Reders

Als voorbeeld noemt de hotelhoudster rederijen. Die zijn in Griekenland vrijgesteld van belastingen. Mogelijk gaat de regering nu de wet aanpassen, zodat de reders ook belasting moeten gaan betalen.

Dat zal alleen niet zonder slag of stoot gaan, denkt Mavrikou-Zevenhuizen. "De reders shockeren erop los. Ze hebben al gezegd: 'Wij gaan onder een andere vlag varen, mochten we ooit onder druk komen te staan'. Ze zijn dus niet echt solidair met hun eigen volk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl