Koerdische strijders in kooien in de Noord-Iraakse stad Kirkuk
NOS Nieuws

Nieuwe IS-video met 21 Peshmerga's in kooien

De terreurgroep Islamitische Staat heeft een nieuwe propagandavideo naar buiten gebracht. Daarin rijden IS-leden zeker 21 Koerdische Peshmerga-strijders in kooien rond door de Iraakse provincie Kirkuk. De gevangenen dragen zoals gebruikelijk oranje overalls.

De Koerden worden geïnterviewd door een man die een microfoon vasthoudt met IS-logo. De meesten zeggen dat ze uit Kirkuk komen. De gevangenen roepen hun medestrijders op de gevechten tegen IS te staken, meldt CNN.

Lot

Na de gesprekken worden de gevangenen uit hun kooien getrokken en in een rij voor IS-beulen geplaatst. Het is niet duidelijk wat het lot van de Koerden is. In de laatste scène zijn ze nog in leven.

De video eindigt met een waarschuwing aan de Peshmerga's. IS roept hen op de strijd te staken, anders is hun lot hetzelfde als dat van de gevangenen in de video: "In een kooi of onder de grond".

Erbil

Kirkuk ligt ten zuiden van de stad Erbil. Daar zijn Nederlandse militairen samen met coalitiepartners deze week begonnen met het trainen van Peshmerga's. De cursisten leren hoe ze IS op de grond kunnen bestrijden.

Koerdische strijders sloegen een paar dagen geleden een aanval van IS af ten noorden van Erbil.

Libië

Kort geleden bracht IS een video naar buiten waarin 21 koptische christenen uit Egypte werden onthoofd in Libië. Daarvoor verscheen een video waarin een Jordaanse piloot levend werd verbrand in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl