NOS NieuwsAangepast

Wintersportverkeer komt na zware nacht weer op gang

  • NOS Ooggetuige / Kylian
    De snelweg voordat hij werd afgesloten

Het verkeer in de Franse Alpen komt voorzichtig weer op gang. Veel wintersporters hebben de nacht doorgebracht in hun auto, in dorpshuizen of sporthallen, omdat door hevige sneeuwval de wegen onbegaanbaar waren. Onder hen zijn ook Nederlanders.

De A43 van Lyon naar Chambéry bleef de hele nacht dicht vanwege de sneeuw. 300 automobilisten zijn door Franse hulpdiensten ondergebracht in plaatsen langs de weg. Inmiddels kan op de A43 en op de A48 (van Lyon naar Grenoble) weer gereden worden, maar op veel plaatsen zijn sneeuwkettingen nodig, zo meldt de regionale krant Le Dauphiné Libéré.

In zes departementen in de Franse Alpen gold gisteren code oranje vanwege sneeuwval en ijzel.

Toch bereikten ook vakantiegangers diep in de nacht nog hun bestemming. Monique Geerts uit Gouda had samen met haar man en een bevriend echtpaar bijna een dag over de reis gedaan. "Het was echt een chaos op de weg", zei ze. "Dit heb ik echt nog nooit gezien. Mensen gaan rare dingen doen op de snelweg. Mensen lopen en plassen op de weg."

Hoogtepunt

Het geluk van Geerts en haar reisgezelschap was dat ze de A43 af waren gegaan en alles via B-wegen hebben gereden. Maar kennissen van haar stonden gisteravond nog steeds op de snelweg in de kou, zo vertelde ze.

Het hoogtepunt van de files was zaterdagmiddag. Toen stonden automobilisten op de snelwegen van Lyon naar Genève (A40) en Chambéry (A43) urenlang stil. Op de A43 stond 75 kilometer file.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl