NOS Nieuws

Rutte schaamt zich voor Feyenoord-'fans'

Premier Rutte heeft met de Italiaanse premier Renzi gesproken over de rellen in Rome van woensdag en donderdag. Rutte noemde het wangedrag en de vernielingen verschrikkelijk en zei zich te schamen voor deze Nederlandse 'supporters'.

Nederlandse en Italiaanse autoriteiten werken nauw samen aan het aanpakken van de daders en het voorkomen van dergelijke excessen in de toekomst, zegt Rutte.

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken had eerder vandaag contact met zijn Italiaanse collega over de ongeregeldheden, die ontstonden voor de wedstrijd van AS Roma tegen Feyenoord. Een eeuwenoude fontein in Rome raakte daarbij beschadigd.

'Koning moet betalen'

De Italiaanse krant Il Tempo heeft koning Willem-Alexander opgeroepen om de schade te betalen. De krant kopte vanochtend: Caro Re, paga il conto, vertaald: Beste koning, betaal de rekening.

De krant schreef de oproep in zowel het Italiaans als het Nederlands. "Hoogheid Koning Willem-Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassau. Wat uw landgenoten in Rome hebben uitgespookt is een onuitwisbare schande voor uw land. De enige troost voor de Romeinen zou zijn dat Nederland alle schade betaalt, om te beginnen die aan de fontein van Bernini."

Om het Willem-Alexander wat makkelijker te maken rekende de krant vast even voor dat de schade ruim 8 miljoen euro is, niet alleen vanwege de schade aan de fontein, omliggende horecagelegenheden en het openbaar vervoer, maar ook wegens inkomstenderving en imagoschade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl