Militairen van het Oekraiënse leger aan het front
NOS NieuwsAangepast

Gevangenenruil in Oost-Oekraïne

De pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne en Oekraïne wisselen vandaag gevangenen uit. Een woordvoerder van de opstandelingen heeft dat tegen het Russische persbureau Sputnik gezegd.

President Porosjenko zegt dat er "140 Oekraïense helden" worden vrijgelaten door de rebellen. Ruim honderd zouden al op vrije voeten zijn. De Oekraïense krijgsgevangenen zijn vanmiddag in een bus naar Loegansk gereden.

Buitenlandse journalisten melden dat er 52 rebellen zijn vrijgelaten. Een woordvoerder van de separatisten had het eerder over zo'n 35 gevangen opstandelingen. Porosjenko repte met geen woord over hoeveel rebellen vrijkomen.

Oorlogsdoden

Volgens de woordvoerder van de separatisten worden ook bijna alle omgekomen Oekraïense militairen overgedragen aan Oekraïne. Om hoeveel het gaat, is niet meegedeeld.

Het zal voor het eerst sinds het tweede akkoord van Minsk zijn dat de strijdende partijen gevangenen uitwisselen. Daarin werd afgesproken dat beide partijen alle krijgsgevangenen zouden uitruilen.

Het akkoord werd ruim een week geleden gesloten. Desondanks gaat de strijd op sommige plaatsen gewoon door.

Geen echt bestand

Het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten beschuldigen elkaar ervan dat het staakt-het-vuren nog steeds wordt geschonden.

Een legerwoordvoerder meldde dat gisteren nog in een dorp bij de stad Marioepol een Oekraïense militair werd gedood. Veertig anderen raakten gewond.

Volgens het leger verplaatsen de rebellen nog steeds zware wapens richting de strategisch belangrijke stad aan de Zwarte Zee. Dat is in strijd met het pas gesloten bestandsakkoord.

Nieuwe sancties?

De Verenigde Staten maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne. Volgens minister John Kerry speelt Rusland daar nog steeds een negatieve rol. Daarom bespreekt het Witte Huis met westerse landen welke aanvullende strafmaatregelen tegen Moskou genomen moeten worden, zei Kerry.

"We laten niet met ons sollen", waarschuwde de minister. Volgens Kerry ondermijnt Rusland met zijn voortdurende betrokkenheid bij de strijd het bestandsakkoord dat in de Wit-Russische hoofdstad Minsk moeizaam werd gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl