NOS Nieuws

VVD wil de Grieken eerst zien, dan geloven

In Den Haag wordt gematigd positief gereageerd op het akkoord over de verlenging van het Griekse steunprogramma met vier maanden.

"Het is goed dat er voorlopig een akkoord is", zegt VVD-Kamerlid Harbers, "maar eerst zien en dan geloven". Coalitiepartij PvdA noemt het akkoord een "basis om verder te werken aan een oplossing".

Mis

De SP vindt het goed dat het overleg niet is geklapt. "Dit schept tijd om er uit te komen", aldus Kamerlid Merkies, die wel voor uitstel van executie vreest. GroenLinks benadrukt dat er alleen een tijdelijke oplossing is. "Maandag kan het mis gaan als ze het niet eens worden over de hervormingen", aldus Klaver van GroenLinks.

Maandag moet de Griekse regering met een nieuw bezuinigingsplan komen en dat plan moet vervolgens worden goedgekeurd door de Europese Commissie, IMF en ECB, verenigd in de Trojka.

"Dat wordt de lakmoesproef", zegt de VVD. Griekenland mag van de VVD geen geld meer krijgen voor de bezuinigingsplannen zijn uitgevoerd.

Rijke Grieken

De PvdA benadrukt dat Griekenland zich wel aan de afspraken moet houden en moet blijven werken aan de bestrijding van corruptie en belastingontwijking.

"Wij zouden het goed vinden als rijke Grieken meer belasting moeten betalen waardoor de armoede en jeugdwerkloosheid kunnen worden bestreden."

Gemengde reacties op akkoord Griekenland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl