De dochter van Feda Amira protesteerde op 5 januari op Schiphol tegen de uitzetting van haar vader
NOS Nieuws

Dochter vindt uitgezette vader ziek terug in Afghanistan

Een maand lang wist Tamana niet hoe het met haar vader was. Feda Mohammed Amiri (54) werd op 5 januari op Schiphol op het vliegtuig naar Afghanistan gezet. Tamana begon een zoektocht en riep mensen op om haar te steunen.

Op de Facebookpagina Stop de uitzetting laat Tamana weten dat haar vader inmiddels is gevonden, maar in "kritieke toestand" verkeert. Volgens haar is haar vader in het vliegtuig op weg naar Kabul door marechaussees mishandeld. Daar zou hij een botbreuk aan over hebben gehouden, meldt Omroep Brabant.

Ook zou Feda plotseling aan geheugenverlies lijden. Maandag wordt hij medisch onderzocht. "Nederlandse overheid mag zich schamen!" schrijft zijn dochter op Facebook.

Paspoort

Na ruim achttien jaar in Nederland te hebben gewoond, moest Amiri vorige maand het land uit nadat hij had geprobeerd hier een paspoort aan te vragen. Zijn vrouw en drie kinderen mochten wel in het Noord-Brabantse Heeze blijven wonen.

De man heeft vroeger voor de Afghaanse staatsveiligheidsdienst gewerkt. Omdat de geheime dienst in verband wordt gebracht met martelpraktijken en executies stuurde de Immigratie- en Naturalisatiedienst hem terug naar Afghanistan.

Amiri heeft altijd ontkend dat hij 'fout' was. Volgens hem heeft hij alleen reguliere politietaken uitgevoerd.

Opheldering

Amiri's zaak trekt veel aandacht. Kunstenares en Trouw-columniste Tinkebell is met een cameraman naar Kabul gereisd om Tamana bij te staan.

Na het bericht over Amiri's vondst eist ChristenUnie-Kamerlid Voordewind opheldering van staatssecretaris Teeven. Hij vindt dat het uitzetbeleid tijdelijk moet worden opgeschort als blijkt dat Amiri's verwondingen het gevolg zijn van de behandeling door de marechaussee.

De Afghaan kan voor de tweede keer asiel aanvragen in Nederland. Dat heeft echter alleen kans van slagen als er iets aan Amiri's omstandigheden is veranderd. Een andere optie is het aanvragen van een visum. Zijn advocaat gaat ervan uit dat hij dat niet krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl