Een drukke winkelstraat in Oxford
NOS Nieuws

Oxford dreigt onbetaalbaar te worden

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot Brittanië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot Brittanië

Oxford is een van de duurste steden van Engeland geworden. Dat merk je vooral aan de huizenprijzen. De stad heeft een enorme aantrekkingskracht, maar kan nergens meer nieuwe huizen bouwen. "We zijn een middeleeuwse stad. We barsten uit onze voegen", zegt Bob Price, fractievoorzitter voor Labour in Oxford.

De stad wil graag net buiten de stadsgrens nieuwe huizen bouwen, maar doordat daar de Conservatieven aan de macht zijn, lukt het niet. "Ze werken ons tegen, zij willen op hun grond geen nieuwe huizen bouwen", zegt Price.

Oxford ligt heel centraal. Je bent met een uur in Londen.

Makelaar Lawrence Yao

Gevolg is dat de huizen die te koop staan bij de makelaar onbetaalbaar zijn. In de etalage van makelaarskantoor White Walls hangt een advertentie van een modern appartement met twee slaapkamers. Vraagprijs: bijna 800.000 pond, oftewel meer dan een miljoen euro.

"Oxford ligt heel centraal", vertelt makelaar Lawrence Yao. "Je bent in een uur in Londen of in Birmingham. En er is een rechtstreekse verbinding met vliegveld Heathrow. Het is enorm populair, zeker onder vermogende Britten."

  • Tim de Wit / NOS
    Torenhoge woningprijzen in Oxford
  • Tim de Wit / NOS
    Voor een appartement met twee slaapkamers betaal je in Oxford een miljoen euro

Max Smeets woont al ruim twee jaar in Oxford. Hij studeert internationale betrekkingen. "Het is ook voor studenten een dure stad geworden, veel duurder dan in Nederland. Je kan hier bijvoorbeeld niet te veel rondjes in de kroeg geven", zegt hij. "Ik betaal voor mijn kamer ruim 500 euro, maar dat valt hier heel erg mee. Er zijn genoeg studenten die het dubbele kwijt zijn."

Dakloze Mario speelt gitaar in High Street

En ook voor de daklozen zijn de hoge prijzen een probleem. Mario speelt dagelijks gitaar in High Street, de drukke winkelstraat in Oxford. Hij kon na geldproblemen zijn huur niet meer betalen en kwam op straat te staan. "We slapen nu met vijftig man in de opvang hier. Het is veel te vol. Maar niemand maakt kans op een huis", zegt hij. "Ik heb geen idee of ik ooit weer in Oxford kan wonen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl