Sneeuwpret in Aleppo
NOS Nieuws

Sneeuwpret in Aleppo, ondanks onophoudelijk geweld

Terwijl de VN-gezant voor Syrië de vijandigheden in Aleppo spreekwoordelijk wil "bevriezen", ligt de grootste stad van het land letterlijk aan een koufront. Een deken van sneeuw maakt de misère voor vluchtelingen rond de stad alleen maar groter.

Er is sprake van een groot brandstoftekort, terwijl de temperaturen diep onder nul zakken. "We gebruiken diesel om ons warm te houden, maar soms is er gewoon geen brandstof", zegt een vluchteling in gesprek met Reuters. "De algehele situatie is beroerd. Waar moeten mensen hun geld vandaan halen? Diesel is erg duur."

Veel vluchtelingen wonen in tenten, die door de sneeuwval vaak zijn ingestort of beschadigd. Straten zijn veranderd in koude modderige plassen. Het enige dat vrolijk stemt, zijn de kinderen die een sneeuwballengevecht houden.

Sneeuw in Syrië

De vluchtelingen rond Aleppo zijn verstoken van elke vorm van hulp. De frontlinie van de burgeroorlog in Syrië loopt dwars door de stad. Sommige delen zijn in handen van het regeringsleger van president Assad. In andere wijken zwaaien de rebellen de scepter. Elke dag is er strijd. Sinds eind 2013 voert het Syrische regeringsleger vrijwel dagelijks luchtaanvallen uit op de wijken waar rebellen het voor het zeggen hebben.

Staakt-het-vuren

VN-gezant voor Syrië De Mistura lijkt dicht bij een staakt-het-vuren in Aleppo. Het regeringsleger zou bereid zijn om tijdelijk de luchtaanvallen op de stad op te schorten. Zes weken lang zullen er volgens De Mistura geen raketten worden afgevuurd, zodat een VN-vredesplan op de grond de ruimte krijgt.

Er moet er een 'bevroren zone' komen onder gezag van de VN, aldus De Mistura. Daarmee bedoelt de VN-gezant een geweldloos gebied, met als doel het geweld beteugelen en het gebied toegankelijk maken voor humanitaire hulp.

Staffan de Mistura
Vluchtelingenkamp in Libanon bedekt met sneeuw

Libanon

Zoals dat gebeurt in vluchtelingenkampen buiten Syrië. Daar gaan ook mensen in tenten gebukt onder de kou, maar hulporganisaties kunnen er wel basale hulp bieden. Kinderhulporganisatie UNICEF zegt in Libanon bijna een half miljoen kinderen tussen 0 en 14 jaar oud van overlevingspakketten te hebben voorzien met daarin onder meer een winterjas, sjaal, muts, handschoenen en waterdichte laarzen.

Het conflict in Syrië duurt inmiddels bijna vier jaar. Volgens de VN vonden 220.000 mensen de dood. Zo'n 3 miljoen mensen zijn gevlucht naar het buitenland.

Binnen de grenzen van Syrië zijn meer dan 6 miljoen mensen op de vlucht. Een groot aantal rond de stad Aleppo. Of en wanneer het staakt-het-vuren er komt, blijft ongewis. De Mistura reist eind deze maand naar Damascus voor verder overleg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl