De koninklijke familie op wintersportvakantie in 2014
NOS Nieuws

Dreiging aanslag vergroot afstand tot koninklijke familie

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

Redacteur Piet van Asseldonk schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

De mogelijkheid van een jihadistisch gedreven aanslag laat ook het Koninklijk Huis niet onberoerd. Publieke optredens van Willem-Alexander en Máxima, zoals dinsdag hun bezoek aan de Veenkoloniën (Groningen en Drenthe), worden meer en meer gereguleerd. Demonstranten tegen de aardgasboringen kregen niet echt de kans van zich te laten horen.

Ook de pers merkt de groter wordende afstand. Speciale fotosessies behoren tot de schaarse momenten om dicht in de buurt van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters te komen. Ze zijn in het leven geroepen ter bescherming van de privacy van het koninklijk gezin. In ruil ervoor wordt van de pers, op basis van een mediacode, gevraagd de leden van het Koninklijk Huis in hun persoonlijke levenssfeer met rust te laten.

Intussen worden de beveiligingsmaatregelen, al flink aangescherpt na met name de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn, zo opgeschroefd dat de pers überhaupt alleen nog maar onder strikte controle in hun buurt kan komen. Fotosessies of niet.

Komende maandag is er weer zo'n fotosessie in het Oostenrijkse Lech, waar de koninklijke familie als vanouds haar wintersportvakantie houdt. Een kleine twee weken geleden poseerde kroonprins Frederik van Denemarken in het Zwitserse wintersportoord Verbier voor de pers. Dat was vóór de aanslagen in Kopenhagen.

  • EPA
    De Deense kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary
  • ANP
    De Belgische koning Filip praat met bezoekers op het Feest in het Brusselse Park

Het voor afgelopen weekend voorziene ‘foto-uurtje’ van het Belgische koningspaar Filip en Mathilde in Verbier werd op het laatste moment afgelast. Reden was "de verhoogde dreiging van een aanslag op leden van de koninklijke familie". Inmiddels worden optredens van de Belgische koning en koningin begeleid door nerveus veiligheidspersoneel met mitrailleurs. Gesprekken van hen met mensen langs de dranghekken zijn nu taboe.

De afstand tot de Oranjes wordt dus ook groter. Dat is gelet op het veiligheidsklimaat begrijpelijk, maar komt het contact tussen koning en ‘onderdanen’ niet ten goede. Een constitutioneel vorst heeft geen werkelijke macht en moet het juist hebben van zichtbaarheid en benaderbaarheid. Willem-Alexander kan zijn kwaliteiten op dit terrein door de strenge veiligheidsmaatregelen steeds minder te gelde maken. Dat schaadt hém, maar ook de monarchie.

Diezelfde maatregelen betekenen ook nog eens aantasting van zijn privacy. Willem-Alexander en zijn gezin ‘genieten’ 24 uur per dag een persoonsbeveiliging van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DB&B). Die legt uit: “Dit gebeurt in binnen- en buitenland, tijdens functiegerelateerde werkzaamheden en evenementen, maar ook in privéomstandigheden van de te beveiligen leden van het Koninklijk Huis.”

Hoezo privacy?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl