Aankomst van wrakstukken bij de luchtmachtbasis Gilze-Rijen in december vorig jaar
NOS Nieuws

Internationale MH17-onderzoekers bekeken wrakstukken

Internationale luchtvaartonderzoekers die betrokken zijn bij het onderzoek naar de crash van vlucht-MH17 hebben de afgelopen week de wrakstukken op luchtmachtbasis Gilze-Rijen bekeken. Daarbij is onder meer gelet op inslagpatronen en breukvlakken. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de instantie die het onderzoek leidt. De raad vermoedt dat het toestel op grote hoogte door "een groot aantal objecten" is doorboord, waarna het in stukken is gebroken.

De onderzoekers komen behalve uit Nederland uit Oekraïne, Maleisië, Australië, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Er was ook een vertegenwoordiger van de internationale luchtvaartorganisatie ICAO aanwezig. Hij ziet erop toe dat het onderzoek wordt uitgevoerd zoals de ICAO dat voorschrijft.

Nabestaanden van MH17-passagiers en -bemanningsleden mogen de wrakstukken in de eerste week van maart komen bekijken. Op Gilze-Rijen wordt een deel van het vliegtuig gereconstrueerd. Als die reconstructie klaar is, zijn nabestaanden opnieuw welkom.

Het onderzoek zal vermoedelijk aan het eind van dit jaar klaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl