Een deel van de flyer voor de benefietactie

Partycentrum Utrecht in geweer tegen omstreden inzamelactie

De eigenaar van een partycentrum in Utrecht wil niet dat daar op 1 maart een benefietactie wordt georganiseerd waar omstreden sprekers komen. De beheerder zegt dat hij niet achter de radicale denkbeelden staat van mensen op de sprekerslijst. Hij zoekt uit of het juridisch mogelijk is het evenement af te blazen.

Onder anderen sjeik Assim Al-Hakeem uit Saudi-Arabië komt. Hij vindt dat christenen en joden moeten worden omgebracht als zij de profeet Mohammed beledigen. Een andere spreker is Abdul-Jabbar van de Ven, die elf jaar geleden ophef veroorzaakte met de uitspraak dat hij niet zou rouwen als Geert Wilders zou overlijden.

Inzameling

De bijeenkomst staat gepland in partycentrum Luxury in de Utrechtse wijk Overvecht. Organisatie World Wide Relief wil er geld inzamelen voor "Palestina, Birma, Oost-Turkistan en Zuid-Marokko".

Op de poster voor het gala staat "het is nu of nooit". De organisatie wil absoluut doorgaan met het evenement en ziet geen enkele reden de bijeenkomst af te blazen.

Screening

De gemeente Utrecht zegt bezig te zijn met het screenen van de organisatoren, het doel van het evenement en sprekers. “Dat is een standaard procedure”, zegt een woordvoerder. Het is niet duidelijk hoe lang de screening duurt.

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de bijeenkomst. CDA en ChristenUnie willen weten of de buitenlandse gasten een visum hebben gekregen en hoe het zit met de screening.

Een islamitische benefietbijeenkomst in Rijswijk werd afgeblazen vanwege ophef over de imams die er zouden spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl