NOS Nieuws

Nederlandse telecom-aanbieders gebruiken gehackte simkaarten

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

KPN, Vodafone en T-Mobile zijn alle drie klant bij Gemalto, de simkaarten-fabrikant die gehackt blijkt te zijn door Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten. Dat bevestigen de drie desgevraagd.

Volgens The Intercept, dat citeert uit documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden, zijn de inlichtingendiensten NSA en GCHQ erin geslaagd beveiligingssleutels te bemachtigen van miljarden simkaarten die Gemalto fabriceert.

Met die sleutels in bezit is het voor de inlichtingendiensten veel eenvoudiger om iemands telefoon- en internetverkeer te onderscheppen.

Aanbieders voorzichtig

KPN zegt simkaarten van verschillende merken te gebruiken, waaronder die van Gemalto. Het bedrijf onderzoekt nog wat de impact is van de hack.

Ook T-Mobile bevestigt simkaarten van Gemalto in omloop te hebben, al zegt de aanbieder dat niet zeker is of ook sleutels van Nederlandse Gemalto-simkaarten zijn gestolen. "T-Mobile kan dus ook nog niets zeggen of dit mogelijk klanten van T-Mobile betreft", schrijft het bedrijf in een reactie.

Vodafone heeft een wereldwijd contract met Gemalto voor het leveren van simkaarten, dus ook voor de Nederlandse divisie. "De beschuldigingen over de hack bij Gemalto worden op dit moment onderzocht", meldt het bedrijf. Nadere informatie zegt het bedrijf niet te kunnen geven.

Amsterdam

Het hoofdkantoor van Gemalto is gevestigd in Amsterdam, al is het bedrijf nauwelijks Nederlands. Zo worden de simkaarten niet in Nederland gefabriceerd en zijn er nauwelijks Nederlanders in het management te vinden.

Gemalto meldt uit te zoeken hoe de spionage heeft plaatsgevonden en wat de gevolgen zijn voor hun klanten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl