De bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp
NOS Nieuws

Privé-gegevens journalisten in dossier onderwereldmoorden

Privéadressen, foto’s en kentekens van journalisten en bezoekers van de rechtbank-bunker in Amsterdam-Osdorp, zijn terechtgekomen in het strafdossier over de moorden in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam in december 2012. Dat meldt de misdaadsite Crimesite. Het Openbaar Ministerie bevestigt het verhaal.

De nieuwssite zegt dat de bewegingen van journalisten en bezoekers nauwgezet zijn geregistreerd in een apart proces-verbaal. Dat is toegevoegd aan in het strafdossier. "Tijdens een pro forma-zitting in maart 2014 hebben een observatieteam en geüniformeerde politie alle bezoekers en passanten aangehouden en/of gefotografeerd", schrijft Crimesite.

Nietsvermoedende passanten

Ook zijn er kopietjes van alle identiteitsbewijzen van bezoekers gemaakt en ingescand in het strafdossier. Volgens het OM zijn de identiteitsbewijzen van journalisten niet gekopieerd. De kentekens van mensen die toevallig langs de rechtbank reden, zijn ook opgenomen in het dossier, inclusief de daaraan gekoppelde privégegevens.

"De consequentie van deze handelwijze van het Openbaar Ministerie is dat deze uiterst gevoelige informatie is terechtgekomen bij iedereen die dit dossier kan raadplegen", meldt Crimesite. Dat de gegevens ingezien kunnen worden door onder anderen de verdachten in de zaak, noemt de misdaadsite gevaarlijk.

Het Openbaar Ministerie betreurt dat er persoonsgegevens van onder anderen journalisten in een strafdossier zijn opgenomen. "Die stukken zijn abusievelijk door het OM aan het strafdossier toegevoegd", staat in een persbericht.

'Hoogst ongebruikelijk'

De rechtbank Amsterdam zegt in een reactie dat de politie de gegevens heeft opgevraagd "op grond van veiligheidsoverwegingen". Een woordvoerder van de rechtbank zegt dat het hoogst ongebruikelijk is dat de gegevens worden opgevraagd.

Een van de journalisten van wie de naam in het dossier voorkomen, is boos over de gang van zaken. "Ik ben ervan geschrokken", zegt hij. "Schrijven over georganiseerde misdaad is niet zonder gevaar. Ik heb het gevoel dat mijn veiligheid in het geding is. Ik publiceer toch ook niet over de woonplaats van een officier van justitie?"

Bénédicte Ficq is de advocaat van een van de verdachten van de dodelijke schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Ze zegt geschrokken te zijn toen ze de gegevens in het strafdossier tegenkwam. "Het is immers niet de bedoeling dat mensen afgeschrikt worden om naar een zitting te gaan als ze weten dat ze met naam en toenaam in een strafdossier worden opgenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl