NOS Nieuws

'Je moet deze storm gewoon uitzitten'

  • EPA
    Beschadigd huis in Yeppoon
  • AFP
    Een omgewaaide boom en huis met een beschadigd dak in Yeppoon
  • EPA
    Veel bomen werden omvergeblazen
  • AFP
    Beschadigde huizen in Yeppoon
  • EPA
    De achterklep van deze auto is door de orkaanwind losgekomen

"Het beste wat je kunt doen, is binnenblijven", zegt Australië-correspondent Robert Portier in het NOS Radio 1 Journaal. De orkaan Marcia is vanmorgen aan land gekomen in de noordoostelijke provincie Queensland.

"Je kunt je voorstellen dat er bij windsnelheden tot 300 km/uur maar iets door de lucht hoeft te waaien om enorme schade te veroorzaken. Als je naar buiten gaat en je krijgt een tak tegen je hoofd, loopt het niet goed met je af. Je kunt echt niet met een auto naar het ziekenhuis rijden", zegt Portier.

'Het was verschrikkelijk'

In Queenland gelden strenge bouwvoorschriften, waardoor de meeste huizen bestand moeten zijn tegen een orkaan. "Wel vallen een hoop voorzieningen uit: de stroom ben je al snel kwijt, het water wordt op een gegeven moment afgesloten. Veel schade wordt natuurlijk veroorzaakt door bomen die worden weggeblazen en die dan wegen en rails blokkeren."

Piepen en kraken

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen zullen bewoners angstige moment doormaken. De storm is zo luid, dat het lijkt of er een jumbojet in de tuin landt, zegt Portier. "Je hoort alles piepen en kraken en het dak lijkt het te begeven."

"Veel meer dan binnenblijven kun je niet doen, je zult het gewoon moeten uitzitten", zegt hij. Maar als de wind is gaan liggen, is het gevaar nog niet helemaal geweken. "Vergeet niet dat er bij zo'n orkaan heel veel regen valt, wel een halve meter per etmaal. Het kan maar zo zijn, dat er nog overstromingen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl