Skiën bij het Indoor skicentrum in Zwolle
NOS Nieuws

Jeugd wil weer skiën, met coole helm

  • Menno Reemeijer

    Verslaggever

  • Menno Reemeijer

    Verslaggever

Door verslaggever Menno Reemeijer en Fieke van den Esschert

Skiën is terug van weggeweest. De jeugd wil niet alleen meer snowboarden, maar ook weer op de lange latten, zegt de Nederlandse Skivereniging. Verder is de helm niet meer suf, het taboe lijkt eraf.

Oostenrijk is volgens de skivereniging nog altijd de populairste bestemming voor de honderdduizenden Nederlanders die vanavond en morgen naar de sneeuw gaan.

Ook bij de skischool van het Indoor Skicentrum in Zwolle zien ze de trend. Geen echte sneeuw hier, maar een rollerband met tapijt die onder de ski's door glijdt. Op de kunstpiste een paar wintersporters die nog even oefenen voor ze op vakantie gaan.

Fatboy

"De ski's zijn wel veranderd. Ze worden steeds breder met namen als Twintips en Fatboy", zegt ski-leraar Martin Meijer. "En daarom wordt skiën ook weer stoer voor jongeren."

De snowboards worden weer ingewisseld voor ski's

Dat zien ze ook bij een Megastore even verderop in Zwolle, waar ze dezer dagen vooral skimateriaal verkopen. De medewerkers zien snowboarders weer terugkeren naar het skiën. "Door de brede ski's van nu kun je makkelijker door de papsneeuw en ook freestylen", vertelt een verkoopster.

Helm

Een andere trend is de helm. Bij het Indoor Skicentrum zijn ze nog niet verplicht, maar eigenaresse Marja Leenman overweegt het wel. "Ook hier kunnen ongelukken gebeuren." De cursisten wordt verteld dat ze buiten op de echte piste wel een helm op moeten. In Oostenrijk is het inmiddels heel normaal en op sommige plaatsen al verplicht.

Onder jongeren is het allang geen punt van discussie meer. Het hoort bij de uitrusting, merken ze in de Megastore. Een groepje jongens past helmen. "Een helm is cool", zegt een van hen, terwijl hij een felgekleurde helm met hanenkam past.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl