NOS NieuwsAangepast

Levenslang geëist tegen Videla

Argentijnse aanklagers hebben levenslange gevangenisstraf geëist tegen oud-dictator Jorge Videla (85). Hij staat samen met 30 anderen terecht voor de moord op 31 politieke gevangenen in de periode dat hij aan de macht was, van 1976 tot 1981.

Een van de aanklagers zei dat alleen levenslang zwaar genoeg is voor zulke misdaden en dat daar geen discussie over kan zijn.

Videla erkende voor de rechtbank dat hij voor alle misdaden die tijdens zijn regime zijn gepleegd verantwoordelijk is, maar hij erkent de bevoegdheid van de civiele rechtbank niet.

De rechter doet in december uitspraak.

Vuile Oorlog

Tijdens de militaire dictatuur in Argentinië werden van 1976 tot 1983 tijdens de zogeheten Vuile Oorlog duizenden tegenstanders van het regime vermoord of ze verdwenen spoorloos.

Videla was een van de oprichters van de militaire junta die de macht greep in 1976. Hij werd voor zijn rol tijdens de dictatuur in 1985 al tot levenslang veroordeeld, maar hij kreeg in 1990 gratie van president Menem.

Die gratie werd later ongedaan gemaakt door het Argentijnse Hooggerechtshof. Daardoor werd het mogelijk een nieuwe proces tegen hem te beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl