Een Syrische tank bij de stad Aleppo
NOS Nieuws

Akkoord over trainen Syrische rebellen getekend

De VS en Turkije hebben een akkoord ondertekend over het trainen van Syrische rebellen in Turkije. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Dinsdag werd al duidelijk dat de Verenigde Staten en Turkije een akkoord hadden bereikt over het trainen en bevoorraden van de gematigde opstandelingen in Syrië.

Voor de opleiding van de opstandelingen komen ruim vierhonderd Amerikaanse militairen naar Turkije. Daar zijn ook elitetroepen bij. Ze zullen de komende drie jaar in totaal zo'n 15.000 Syrische rebellen trainen.

De gematigde oppositie in Syrië is de laatste tijd flink verzwakt. De hoop is dat de training en een verbeterde uitrusting van de Syrische opstandelingen zullen helpen bij de strijd.

Lange onderhandelingen

De onderhandelingen over het akkoord hebben lang geduurd, volgens correspondent Lucas Waagmeester omdat de VS en Turkije verschillende doelen hebben met de training van de Syrische oppositie.

Turkije wil vooral het regime van president Bashar al-Assad bestrijden en de VS richt zich met name op de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl