Studenten geven een persconferentie in het Bungehuis
NOS Nieuws

Bezetters UvA-gebouw weigeren te vertrekken

De bezetters van het Bungehuis in Amsterdam weigeren het universiteitsgebouw van de UvA te verlaten. Dat hebben ze op een persconferentie laten weten.

De rechtbank in Amsterdam gaf de studenten opdracht om het gebouw te verlaten. Als ze dat niet doen, dan moeten ze 1000 euro per bezettingsdag betalen tot een maximum van 25.000 euro.

De bezetters zijn teleurgesteld. Een van hen zei dat de uitspraak van de rechter geen enkel gewicht heeft voor de actievoerders. Ze wachten desnoods tot de ME het gebouw ontruimt.

Deurwaarder

Volgens de rechtbank zal een deurwaarder naar de bezetters gaan om het vonnis te overhandigen. Wanneer dat gebeurt, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Vanaf het moment dat de deurwaarder langs is geweest, hebben de studenten vier uur de tijd om het Bungehuis te verlaten. Daarna kan de politie in actie komen om de actievoerders te verwijderen.

Docent

Er zijn enkele tientallen bezetters. De groep wil niet precies zeggen met hoeveel mensen ze zijn.

Onder de demonstranten is een universiteitsdocent die zich achter de bezetters schaart. "Ik werk hier al 25 jaar. Steeds als ik kritiek had op het beleid, hoorde ik van het bestuur dat ze het in principe met me eens zijn, maar dat ik het maar creatief moet oplossen. Daar ben ik klaar mee."

De Universiteit van Amsterdam wil morgen beginnen met de schoonmaak van het Bungehuis. Op maandag moet het gebouw weer gebruiksklaar zijn, heeft de universiteit gezegd.

UvA-studenten willen nog niet vertrekken uit Bungehuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl