NOS Voetbal

Feyenoord in het buitenland, het gaat vaker mis

  • ANP
    In 2006 ging het mis voor en tijdens het duel met Nancy
  • ANP
    De Franse ME probeert tijdens Nancy - Feyenoord in 2006 de fans tegen te houden
  • ANP
    Doelman Henk Timmer wordt tijdens het duel met Nancy (2006) geholpen nadat hij traangas in zijn ogen heeft gekregen
  • ANP
    In 2004 breken er rellen uit rond de wedstrijd FC Basel - Feyenoord
  • EPA
    Een aantal Feyenoord-supporters is opgepakt op het Campo de Fiori in Rome. Feyenoord speelt vanavond tegen AS Roma

Feyenoord-supporters zijn al twee dagen negatief in het nieuws vanwege rellen en vernielingen in de binnenstad van Rome. Dit gebeurde in aanloop naar het Europa League-duel AS Roma-Feyenoord. Het is niet de eerste keer dat Feyenoord-fans zich misdragen rondom Europese uitwedstrijden. Een paar incidenten in de afgelopen vijftien jaar.

22 februari 2002: Glasgow Rangers - Feyenoord 1-1

Vlak voor de UEFA Cup-wedstrijd tegen Glasgow Rangers breken er rellen in het stadion uit. Feyenoord-fans weten het naastgelegen supportersvak van Glasgow Rangers te bereiken. En dat is niet zo moeilijk, want het Ibrox Stadium heeft op dat moment geen hekken. In Schotland zijn ze geschokt na de rellen, want zelfs in duels met aartsvijand Celtic gaat het er vriendelijk aan toe. De Britse krant The Sun schrijft over die dag: "Het waren beruchte bendes die hun reputatie wilden waarmaken."

16 december 2004: FC Basel - Feyenoord 1-0

In 2004 gaat het mis in de binnenstad van Basel. Dat gebeurt na de 1-0 verloren UEFA Cup-wedstrijd tegen FC Basel. De clubleiding van Feyenoord distantieert zich van de rellen en vernielingen. "Ik ben er helemaal klaar mee", zegt financieel directeur Jan-Willem van Dop destijds. "Als het aan mij ligt, krijgen de boosdoeners een eeuwigdurend stadionverbod bij Feyenoord. De naam van onze club is weer geschaad."

30 november 2006: Nancy - Feyenoord 3-0

In Nancy gaat het eind november helemaal mis voor en tijdens de wedstrijd tegen Nancy. In de stad zijn overdag al hevige rellen geweest, waarbij grote vernielingen worden aangericht. Ook in het stadion ontstaat er een agressieve sfeer. Feyenoord staat op dat moment met 3-0 achter. Tientallen supporters breken door de hekken en plastic stoeltjes worden naar de Nancy-fans gegooid. De Franse ME besluit traangas in te zetten om de supporters te bestrijden, maar ook de spelers op het veld krijgen daar last van. Feyenoord wordt twee maanden na het voorval hard gestraft. De Rotterdamse club vliegt direct uit het UEFA Cup-toernooi en moet een boete van ruim 60.000 euro betalen.

2-10-2008: Kalmar FF - Feyenoord 1-2

In 2008 breken in aanloop naar de wedstrijd Kalmar FF-Feyenoord massale vechtpartijen uit tussen supporters van IFK Göteborg en de Rotterdamse club. Feyenoord-directeur Eric Gudde verdedigt de supporters van zijn club, die volgens hem niet zijn begonnen met de rellen. "De aanleiding is heel helder. De supporters van IFK Göteborg zijn begonnen. Ook de signalen van de Zweedse politie daarover zijn eensluidend. Ik ga ervan uit dat dit geen consequentie heeft."

27-11-2008: Deportivo La Coruña - Feyenoord 3-0

Ruim duizend fans zijn naar La Coruña afgereisd voor het duel met Deportivo. Op de dag van het groepsduel van de UEFA Cup komen de fans al in aanraking met de Spaanse politie. Op veel plaatsen zijn er ongeregeldheden met de politie, vernielingen in kroegen en één vrouw wordt gemolesteerd. Er worden door de Spaanse ME rubberkogels afgevuurd op groepen supporters.

18 en 19-2-2015: AS Roma - Feyenoord 1-1

Twee dagen lang zijn er ongeregeldheden in de Italiaanse hoofdstad. Eeuwenoude monumenten dienen als urinoir. Italiaanse politie pakt tientallen fans op. Andere duizenden supporters weten zich wel te gedragen, maar zien hun feestje overschaduwd door rellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl