Petter Northug na zijn zege op de sprint
NOS Sport

Noorse langlaufers pakken twee keer goud op WK

Op de eerste dag van de WK noordse nummers in het Zweedse Falun hebben de Noren direct hard toegeslagen: Petter Northug en Marit Bjørgen pakten goud op de sprint.

De 29-jarige Northug voegde zijn eerste gouden WK-medaille op de sprint toe aan zijn rijke erelijst. Hij werd in 2010 al olympisch kampioen op de 50 kilometer klassiek en de teamsprint. Hij staat nu op in totaal tien wereldtitels.

De Canadees Alex Harvey, die bij de vorige WK in 2013 als derde eindigde, won nu zilver. Het brons ging naar Northugs landgenoot Ola Vigen Hattestad, die vorig jaar olympisch goud won in Sotsji (Northug werd daar tiende) en in 2009 wereldkampioen werd op de onderdelen sprint en teamsprint.

Derde keer

Bjørgen werd op de sprint voor de derde keer wereldkampioene. De 34-jarige Noorse superster had de titel ook in 2003 en 2011 mogen bijschrijven op haar palmares, waarop na haar zege in Falun in totaal zes olympische en dertien wereldtitels prijken.

Net als bij de heren stonden in Zweden bij de dames twee Noorse langlaufers op het podium. Olympisch kampioene Maiken Caspersen Falla veroverde brons, achter Stina Nilsson uit het gastland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl