IS-strijders in de buurt van Aleppo in Syrië
NOS Nieuws

Media: IS in Turkije voor aanslagen op ambassades

Turkse media melden dat IS-strijders de Turkse grens zijn overgestoken om aanslagen voor te bereiden op doelen in Turkije. De kranten en tv-stations baseren zich op informatie van de Turkse inlichtingendienst.

IS zou het gemunt hebben op ambassades en consulaten van de landen die in Syrië en Irak doelen van IS aanvallen. Die buitenlandse posten zijn gevestigd in Ankara en Istanbul.

De IS-strijders zijn in Turkije om zelfmoordaanslagen en bomaanslagen voor te bereiden, schrijven de Turkse media.

Uiteindelijk zouden zo'n 3000 moslim-extremisten naar Turks grondgebied gaan om de acties te ondersteunen en uit te voeren. Andere IS-strijders hebben plannen om via Bulgarije Europa in te komen om in Europese landen aanslagen te plegen, wordt verder gemeld.

Volgens de berichten waarschuwt de Turkse geheime dienst dat de terroristen moeilijk zijn te traceren. Uit voorzorg zou een grote zone in het grensgebied met Syrië en Irak een militaire zone zijn geworden om iedereen daar beter in de gaten te houden.

Kritiek

Er is jarenlang westerse kritiek op Turkije geweest omdat het land te laks zou optreden tegen extremisten in het grensgebied. De kritiek luidde dat IS-strijders jaren ongehinderd de grens met Syrië konden oversteken om zich over Turks grondgebied te verplaatsen.

Sinds vorig jaar zomer werkt Turkije samen met het Westen om de controle op IS te versterken. Het is sindsdien voor buitenlanders een stuk moeilijker geworden om ongecontroleerd van A naar B te reizen.

De Turkse autoriteiten hebben officieel nog niet gereageerd op de berichten in de Turkse media over de uitbreiding van IS-acties naar Turks grondgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl