Maanden wachten op je fiets

Een ritje in de voorjaarszon op een fonkelnieuwe fiets. Het was een fijn vooruitzicht bij het bestellen van een nieuwe tweewieler, eind vorig jaar. Maar velen zitten nog te wachten.

Afhankelijk van model en uitvoering is de levertijd van een nieuwe fiets met weken tot enkele maanden vertraagd. Dat bevestigen de fabrikanten Gazelle en Accell (Batavus, Koga, Sparta).

Oorzaak: de run op nieuwe fietsen die eind 2014 ontstond, na de aankondiging van het einde van het Fietsplan. Velen wilden toen nog op de valreep het fiscale voordeel meepakken.

Versnellingsnaven

"Daarnaast spelen capaciteitsproblemen bij onderdelenleverancier Shimano ons parten", zegt algemeen directeur Wouter Jager van Accell Nederland. "Vooral de levering van versnellingsnaven loopt grote vertraging op."

Ook Gazelle noemt de levering van onderdelen als een probleem, maar wil geen namen noemen.

Niet voorzien

Mike Smink van Shimano zegt dat doordat pas laat bekend werd dat de regeling zou stoppen, de fabrikant de groeide vraag naar onderdelen niet kon voorzien.

"Daardoor konden we geen reserves opbouwen. We verwachten dat in de loop van het jaar, als de vraag terugvalt, de levertijden korter worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl