Thiemo de Bakker

Geen friet meer voor De Bakker, maar groente

Lost Thiemo de Bakker dit jaar eindelijk zijn belofte in? De voormalig nummer één bij de junioren, die in 2006 de juniorentitel op Wimbledon won, vult zijn tennisloopbaan anders in dan voorheen en zijn keuzes beginnen zich uit te betalen. De top-100 is binnen bereik, ziet ook zijn oud-coach Raemon Sluiter.

"Voor mijn gevoel maakt hij op alle fronten stappen", zegt Sluiter, die nog regelmatig contact heeft met De Bakker. De 26-jarige tennisser versloeg in 2010 Juan Carlos Ferrero en Jo-Wilfried Tsonga in Barcelona en was opgeklommen naar de 40ste plaats van de wereldranglijst. Daarna zakte hij ver terug door blessures en een niet altijd even professionele instelling.

"Ik heb gemerkt dat hij rustiger en volwassener is", constateert Sluiter. "In tennis moet je dat op je 21ste al hebben, maar bij Thiemo gebeurt dat op zijn 26ste."

Raemon Sluiter in 2011 als coach van Thiemo de Bakker op Roland Garros

Groente

De Bakker staat al jaren te boek als groot talent, maar ook als de speler die geen groente eet. Dat is inmiddels verleden tijd, weet Sluiter. "Ik zie soms op Twitter foto's voorbijkomen met alles erop en eraan. Groente, vis. Van de mensen om hem heen hoor ik dat hij zijn bordje ook echt leeg eet, haha. Heel apart voor iemand die groot is geworden op friet, Fristi en oranje AA-drankjes."

Sluiter verbaast zich nóg over de vroegere eetgewoonten van De Bakker. "Het was echt dramatisch. Ik was van huis uit wat verwend en at ook niet best, maar Thiemo was echt een different league. Hij lustte gewoon weinig en was daar heel koppig in."

Zijn verbeterde eetpatroon ten spijt moest De Bakker afgelopen nacht in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Rio de Janeiro tegen David Ferrer opgeven met maagproblemen. Sluiter kan er wel om lachen. "Misschien net even het verkeerde visje gegeten. Maar ik denk dat het visje hem op termijn meer oplevert dan een zak friet."

Hoofdtoernooien

In Rio had De Bakker zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi geplaatst. Ook in Doha en vorige week in Sao Paulo lukte dat. In totaal speelde De Bakker, die volgende week op de wereldranglijst weer bij de beste 120 spelers behoort, dit jaar zestien wedstrijden. Elf daarvan leverden een overwinning op.

"In de kwalificaties wint hij van jongens die tussen de 100 en 150 staan. Dat is een indicatie van zijn niveau", vindt Sluiter. "Qua ranking is het lastig. Hij doet het daar heel erg goed, maar het levert hem niet geweldig veel punten op. Dan moet je in het hoofdtoernooi nog twee, drie rondes winnen."

In zijn eerste jaar had iedereen iets van: wow, wat is deze gozer goed. Ik zweer het je, iedereen was bang voor hem.

Raemon Sluiter over Thiemo de Bakkers doorbraak op de ATP Tour in 2009

Andere keuzes

De Bakker heeft niet alleen zijn voedingspatroon op orde, ook zijn trainingen en de toernooien benadert hij bewuster. Zo liet hij zich in de winter in Las Vegas drie weken lang onder handen nemen door Darren Cahill en Gil Reyes, de vroegere fitnesscoach van Andre Agassi. "Die stap heeft hij zelf gemaakt, dus dat zegt wel wat."

Verder kiest De Bakker ervoor om kwalificaties te spelen voor ATP-toernooien en niet op een niveau lager mee te doen aan challengers. Het ABN Amro-toernooi liet hij schieten om in Zuid-Amerika op gravel te spelen.

"Een grote stap, had hij eerder moeten doen", vindt Sluiter. "Thiemo's basisniveau is op gravel stukken hoger dan op hardcourt. Langere rally's en hij kan domineren met zijn service. Indoor kan bijna iedereen dat."

En dan is er nog De Bakkers coach, oud-prof Melle van Gemerden, die hem al anderhalf jaar begeleidt. Hij lijkt de juiste snaar bij hem te raken. "Melle is niet iemand van de keiharde aanpak", weet Sluiter. "Hij laat Thiemo af en toe ook los. Er zijn altijd mensen die zeggen dat hij juist aangepakt moet worden, maar dan haakt Thiemo af. Nu worden er stappen gemaakt."

  • EPA
    Thiemo de Bakker houdt de trofee van Wimbledon omhoog
  • EPA
    In de finale versloeg hij de Pool Marcin Gawron

Belangrijk punt

Volgens Sluiter verkeert De Bakker op een belangrijk punt in zijn loopbaan. "In het verleden had hij de neiging om een stapje minder te doen als de beloning uitbleef. De Zuid-Amerika-trip is qua wedstrijden een succes, qua punten valt het misschien tegen. Hij moet hier vertrouwen aan overhouden en deze lijn zo snel mogelijk doortrekken. Niet te lang gas terugnemen."

Sluiter verlangt terug naar 2009, het jaar van De Bakkers doorbraak. "Toen had iedereen iets van: wow, wat is deze gozer goed. Ik zweer het je, iedereen was bang voor hem. Andere spelers kwamen gewoon kijken: wie is die speler die ineens drie, vier challengers achter elkaar wint? Ze weten dus allemaal wat hij kan."

Waar ligt de top van De Bakker? "Ik denk dat als hij zo doorgaat de top-50 absoluut niet onmogelijk is", stelt Sluiter. "Maar laat hem eerst maar eens een goede plek in de top-100 krijgen. We hebben hem nog hard nodig de komende jaren voor het Nederlandse tennis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl