Actrice Rosa da Silva (Anne Frank) met de kinderen die het dagboek hebben gekregen
NOS Nieuws

Scholieren gratis naar 'Anne'

  • Joris van de Kerkhof

    Verslaggever

  • Joris van de Kerkhof

    Verslaggever

Als het aan de Stichting Educatie Programma Anne ligt, gaan duizenden Nederlandse scholieren naar de theatervoorstelling over Anne Frank. De stichting wil ervoor zorgen dat leerlingen uit de hoogste basisschoolklassen en middelbare scholieren de voorstelling gratis kunnen bezoeken. De stichting heeft ook een lesprogramma over de beroemde Joodse onderduikster ontwikkeld.

'Project 'ANNE' werd vanochtend in bijzijn van minister Bussemaker (Cultuur) in Theater Amsterdam gestart. Volgens de minister kan het project het besef van leerlingen van grote wereldproblemen vergroten. Ook moet het helpen bij het nadenken over hoe mensen vandaag de dag met elkaar omgaan.

'Marechaussee voor school is schande'

Oud-PvdA-Kamerlid Harry van den Bergh is een van de initiatiefnemers van het project. Hij probeert bij bedrijven zo veel mogelijk geld op te halen, zodat de kinderen gratis naar de voorstelling kunnen gaan. In zijn toespraak haalde hij Otto Frank aan, de vader van Anne. "Om de toekomst op te bouwen, moet je het verleden kennen", zei hij.

Van den Bergh vindt het "eigenlijk ondenkbaar" dat scholen tegenwoordig door bewapende marechaussee worden bewaakt. Hij vindt het een grof schandaal dat dat bij sommige Amsterdamse scholen nodig is.

Van Den Bergh en Bussemaker spraken in het theater zo'n vijftig kinderen toe. Deze leerlingen van De Derde Daltonschool en basisschool De Biënkorf uit Amsterdam kregen ook een les over Anne Frank.

Minister Bussemaker woonde de gastles bij

Twee Arena's vol

Actrice Yardeen Roos vertelde in de les over het aantal Joden in het Amsterdam van Anne. Voor de Tweede Wereldoorlog was dat 10 procent van de 800.000 inwoners. Ze trekt de vergelijking met de Amsterdam Arena: voor de oorlog hadden er twee Arena's gevuld kunnen worden met Amsterdamse Joden. Na de oorlog was het stadion nog maar voor een kwart vol.

De leerlingen luisteren naar het verhaal. Dan worden zes van hen naar voren geroepen. "We spreken af dat jullie Joods zijn", zegt Roos. Ze speelt de rol van juffrouw in de oorlog. "We gaan op schoolreisje. En ik kan er niets aan doen, maar deze zes Joodse kinderen mogen niet mee naar Duinrell."

De zes leerlingen gaan bedremmeld weer in hun schoolbankjes op het podium van het theater zitten. De andere leerlingen zeggen dat ze het apart vinden dat hun Joodse klasgenoten niet mee mogen. "Anne vond het ook heel raar", zegt Yardeen Roos. "Maar het gebeurde toch."

Dagboek mee naar huis

De leerlingen zijn het met de actrice eens dat het verhaal van Anne verteld moet blijven worden. Ze krijgen een dagboek mee naar huis, en kunnen binnenkort de voorstelling in zijn geheel gaan bekijken. Dat kan in ieder geval nog tot en met 30 juni, maar de kans is groot dat de voorstelling ook in het najaar nog te zien is.

De les was in een speciaal theater in de Amsterdamse Houthavens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl