Frank de Boer verloor met Ajax de finale van de Champions League in 1996 van Juventus
NOS Voetbal

Traditionele topdrie houdt Nederlandse eer hoog

Het is even geleden: de traditionele topdrie van Nederland na de winterstop nog gezamenlijk actief in Europa. Ajax (tegen Legia Warschau), Feyenoord (AS Roma) en PSV (FC Zenit) spelen donderdag hun eerste duel bij de laatste 32 van de Europa League.

Pas drie keer eerder overwinterde de traditionele topdrie gezamenlijk in Europa. De laatste keer was tien jaar geleden (2004/2005) en ook in de seizoenen 1992/1993 en 1995/1996 gingen Ajax, Feyenoord en PSV gedrieën verder.

In 1993 kwam PSV uit in de groepsfase van de Champions League, waarbij de beste twee teams, AC Milan en Olympique Marseille, zich plaatsten voor de finale.

Ajax (UEFA Cup) en Feyenoord (Europa Cup voor bekerwinnaars) vonden destijds in de kwartfinales hun waterloo tegen respectievelijk AJ Auxerre en Spartak Moskou.

  • ANP Pro Shots
    Massimo Ambrosini en Jan Vennegoor of Hesselink tijdens PSV-AC Milan (3-1) op 4 mei 2005
  • ANP Pro Shots
    Nick Hofs in duel met João Moutinho tijdens Feyenoord-Sporting (1-2) op 24 februari 2005

In de jaargang 1995/1996 werd PSV in de kwartfinales van de UEFA Cup nipt uitgeschakeld door het FC Barcelona van coach Johan Cruijff (2-2 uit, 2-3 thuis). Feyenoord haalde in de Europa Cup II de halve finales, waarin Rapid Wien te sterk was. Voor de tweede keer op rij bereikte Ajax de finale van de Champions League. In Rome verloor Ajax na strafschoppen van Juventus.

De laatste gezamenlijke overwintering was in het seizoen 2004/2005, toen met Ajax en Feyenoord ook AZ en sc Heerenveen de derde ronde van de UEFA Cup haalden. Alleen AZ ging verder, tot de halve finales.

De Alkmaarders dolven tegen Sporting Portugal in de laatste minuut van de verlenging het onderspit. PSV zag tegen AC Milan de finaledroom in de Champions League vergaan door een late treffer van Massimo Ambrosini.

  • ANP Pro Shots
    PSV werd op 15 maart 2012 na een 1-1 gelijkspel tegen Valencia uitgeschakeld in de Europa League
  • ANP Pro Shots
    Pierre van Hooijdonk tijdens het UEFA Cupduel van Feyenoord bij Nancy (3-0) op 30 november 2006
  • ANP Pro Shots
    Aanvoerder Soriano scoorde twee keer voor Red Bull Salzburg tegen Ajax (0-3)

Die Europese overwintering van tien jaar terug was de laatste van Feyenoord. In 2006/2007 overwinterden de Rotterdammers op basis van de stand ook, maar door supportersrellen in Nancy werd Feyenoord uitgesloten van verdere deelname in de UEFA Cup.

PSV overwinterde voor het laatst in 2011/2012. Die jaargang bereikten voor het laatst minimaal drie Nederlandse clubs die mijlpaal: AZ, FC Twente, PSV en Ajax. Ajax was vorig jaar eveneens Europees van de partij in de tweede seizoenshelft, maar zonder succes.

De laatste drie Europa League-seizoenen werd Ajax bij de laatste 32 uitgeschakeld. Manchester United (2011/12), Steaua Boekarest (2012/13) en Red Bull Salzburg (2013/14) waren de tegenstanders.

De laatste keer dat Ajax de laatste zestien bereikte, was in het eerste seizoen onder Frank de Boer. In 2010/11 versloegen de Amsterdammers over twee wedstrijden Anderlecht, waarna Spartak Moskou twee keer te sterk was.

Laatste Europese overwintering Ajax, Feyenoord en PSV

Club Seizoen
Ajax Seizoen 2013/2014
Feyenoord Seizoen 2004/2005
PSV Seizoen 2011/2012
De Boer: Legia geroutineerd en lastig

'Heel belangrijk voor Nederlandse voetbal'

De tegenstander in deze jaargang biedt Ajax ook geen garantie om ver te komen. De Amsterdammers vinden met Legia Warschau de huidige koploper en regerend kampioen van Polen tegenover zich.

Feyenoord en PSV troffen het mogelijk nog slechter met respectievelijk AS Roma, de nummer twee van de Serie A, en de koploper van Rusland, FC Zenit. Ajax-coach Frank de Boer vindt dat de traditionele topdrie desalniettemin de Nederlandse eer moet hooghouden.

"We moeten zorgen dat we weer eens verder komen in het toernooi", aldus De Boer woensdag tijdens de persconferentie in Amsterdam. "Dat is heel belangrijk voor het Nederlandse voetbal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl