KLM en Air France
NOS Nieuws

Air France-KLM lijdt veel minder verlies

Air France-KLM heeft afgelopen jaar 198 miljoen euro verlies geleden. Het verlies is een stuk kleiner dan in 2013: toen boekte de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep nog 1,8 miljard euro verlies.

Het bedrijf vervoerde in totaal 77,5 miljoen mensen, net iets meer dan de 77,3 miljoen in 2013. Economische malaise in diverse markten, waaronder Latijns-Amerika, overcapaciteit op lange afstandsvluchten, en prijsconcurrentie zorgden voor minder inkomsten.

Staking

De staking door Air France-piloten hakte er flink in bij de maatschappij. In september legden piloten bijna twee weken het werk neer, daardoor verloor Air France-KLM zo'n 425 miljoen euro.

"Door die staking hebben ze een stuk minder verdiend. Als die staking er niet geweest zou zijn, hadden ze misschien wel zwarte cijfers geschreven," vertelt NOS-economieredacteur André Meinema.

Lagere brandstofkosten, lagere personeelskosten, en wel gekochte maar niet gebruikte vliegtickets brachten geld in het laatje. De ongunstige wisselkoersen drukten de resultaten.

KLM maakt winst

Afzonderlijk van elkaar gezien behaalde KLM een operationele winst van 175 miljoen euro. Air France boekte een operationeel verlies van 314 miljoen. Zonder de staking zou dat een winst zijn geweest van 99 miljoen.

KLM-topman Elbers spreekt van een moeilijk jaar voor KLM. Vooral de Aziatische markt en de markt voor vrachtvervoer zijn moeilijk, zegt hij.

Winstdoelstelling

In september kondigde Air France-KLM aan om de winst de komende jaren te laten groeien met 8 tot 10 procent. Maar door de val van de brandstofprijzen en lagere inkomsten wordt die winstdoelstelling losgelaten. Te moeilijk en te onzeker, constateert AF-KLM.

De focus ligt nu op het terugdringen van de kosten met gemiddeld 1,5 procent per jaar. Ook wordt dit en volgend jaar in totaal 600 miljoen euro minder geïnvesteerd. De schuldenberg moet in 2015 slinken met 300 miljoen euro naar 5 miljard euro.

Op de beurs zijn beleggers vooral teleurgesteld in de winstbijstelling. Het aandeel AF-KLM noteert in de ochtend rond de 5 procent lager.

KLM-topman Elbers: minder bloedrood dan verwacht
'Ook KLM had het moeilijk'

Bezuinigen

De topman van het bedrijf, Alexandre de Juniac, zegt dat de bezuinigingsmaatregelen van de afgelopen jaren effect hebben. Als de staking niet wordt meegerekend is de brutowinst in drie jaar tijd met meer dan 50 procent gestegen.

Air France-KLM blijft de komende jaren bezuinigen. Tussen nu en 2017 wil het bedrijf de kosten jaarlijks met zo'n 1,5 procent verlagen. Bij Air France komt een vrijwillige vertrekregeling, het bedrijf gaat ervan uit dat er daardoor ongeveer 800 werknemers vertrekken.

Vanwege de onzekere marktsituatie gaat de groep dit jaar en volgend jaar in totaal zo'n 600 miljoen euro minder investeren.

Transavia

Air France-KLM wil de komende jaren vooral dochtermaatschappij Transavia flink laten groeien om de strijd aan te kunnen met andere prijsvechters als Ryanair en EasyJet. Het aantal Transavia-passagiers steeg ruim met 11 procent naar 9,9 miljoen in 2014.

Vanuit Parijs vliegt Transavia in de loop van dit jaar naar 44 bestemmingen. In 2014 had Transavia in Frankrijk 16 toestellen, in 2019 moeten dat er 37 zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl