Aboutaleb luistert naar de speech van Obama
NOS Nieuws

Aboutaleb: te weinig goedgebekte Nederlandstalige imams

In de Verenigde Staten heeft de moslimgemeenschap een veel sterkere voortrekkersrol dan in Nederland. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb na afloop van de anti-terreurtop in Washington. Volgens de burgemeester zijn er in Nederland te weinig welbespraakte Nederlandstalige imams, terwijl zij juist een rol zouden kunnen spelen in het tegengaan van radicalisering.

"In de VS is de locomotieffunctie van de islamitische gemeenschap veel sterker dan bij ons", zegt Abouteleb in gesprek met het Radio 1-programma Met Het Oog Op Morgen. "Er zijn veel meer islamitische wetenschappers, meer onderzoekers en meer goedgebekte Engelstalige imams die heel goed van zich af kunnen bijten. Iets wat wij in mijn overtuiging in Nederland node missen."

"Er lopen honderden imams rond die nauwelijks Nederlands spreken", zegt Aboutaleb. "Ik ken toevallig in Rotterdam-Zuid een jonge imam die erg goed Nederlands spreekt. Hij is op die manier een goed bereikbare imam voor heel veel jonge mensen. Maar hij is de uitzondering. Ik vond dat een groot verschil tussen Amerika en de situatie bij ons."

Burgemeester én moslim

Abouteleb, zelf moslim, riep de laatste weken meerdere malen de islamitische gemeenschap op om zich uit te spreken tegen moslimterreur. "Je moet dat zelf onderzoeken", zegt de burgemeester. "Hoe het komt dat deze gewelddadige mensen uiteindelijk erin slagen binnen de islam een waarheid te construeren waarin ze legitimeren dat ze anderen mogen doden."

Aboutaleb over aanpak moslimterreur

"Ik heb erbij gezegd dat ik dat niet alleen als burgemeester een interessante zoektocht vind, maar dat ik dat ook als moslim een interessante zoektocht vind. Ik denk dat het heel belangrijk is om dat moeilijke gesprek te voeren. En ik weet dat dat voor sommigen een heel pijnlijk gesprek is. Maar je moet het er toch over hebben."

Obama

De Rotterdamse burgemeester was onder de indruk van de toespraak van Obama. "Hij had een goed en inspirerend verhaal", zegt Aboutaleb.

'De VS is niet in oorlog met de islam', sprak Obama.

"Obama deed een nadrukkelijk beroep op de moslimgemeenschap om zich uit te spreken. Regeringen kunnen dit niet in hun eentje oplossen. Zijn zinsneden had ik zelf uitgesproken kunnen hebben. Ik voel me verwant met zijn statements."

Obama benadrukte in zijn toespraak dat Amerika niet in oorlog is met de islam. "We zijn in oorlog met mensen die de islam misbruiken." Ook deed hij een oproep aan moslimleiders om het misverstand weg te nemen dat de VS en zijn bondgenoten eropuit zijn de islam te onderdrukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl