De kraan gaat straks misschien dicht
NOS Nieuws

Aboriginals in outback straks zonder water en stroom

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

In Australië dreigen de komende jaren honderden Aboriginals ontheemd te raken. De deelstaat West-Australië heeft onvoldoende geld om zeer afgelegen plaatsen van water en elektriciteit te blijven voorzien. Dat betekent dat de bewoners, hoofdzakelijk Aboriginals, moeten verhuizen.

Voorheen droeg de landelijke overheid tweederde bij aan de kosten voor basisvoorzieningen in afgelegen gebieden. Vanaf 1 juli draaien de deelstaten zelf op voor die kosten. Colin Barnett, premier van deelstaat West-Australië, zegt dat zijn staat het geld niet kan opbrengen.

Onrust

Meer dan honderd van de 274 afgelegen Aboriginalgemeenschappen zullen in de komende drie jaar worden opgedoekt. Het is nog niet duidelijk welke straks worden getroffen. In het gebied wonen 12.000 mensen. Volgens cijfers van de overheid bestaan ruim honderd gemeenschappen uit maximaal vijf mensen.

Binnen de Aboriginalgemeenschappen is grote onrust ontstaan over het plan. Families zullen vaak honderden kilometers moeten verhuizen. De bisschop van Kimberly waarschuwt voor ontheemding. "Deze mensen voelen zich thuis in die afgelegen gebieden. Daar zijn ze gelukkig. Als je ze naar de steden brengt, leidt dat tot afschuwelijke problemen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl