Een leeg rangeerterrein bij Hannover tijdens een van de treinstakingen van vorig jaar
NOS Nieuws

Nieuwe staking bij de Duitse spoorwegen

Duitsland krijgt te maken met een nieuwe staking op het spoor. Het wordt de zevende staking in een half jaar tijd.

Wanneer hij begint en hoe lang hij gaat duren, wilde de machinistenvakbond GDL nog niet zeggen. De leider van de bond liet wel doorschemeren dat de staking vier dagen gaat duren. In een poging om het leed voor de treinreizigers te verzachten, zei hij dat ruim van tevoren zal worden bekendgemaakt wanneer de machinisten het werk neerleggen.

De vakbond onderhandelt al een half jaar vruchteloos met de werkgevers van Deutsche Bahn. De bond eist een kortere werkweek en een loonsverhoging van 5 procent.

Even was er hoop op een akkoord toen de werkgevers instemden met een eenmalige uitkering van 510 euro voor de machinisten over 2014. Maar tot echte inhoudelijke cao-onderhandelingen is het nog niet één keer gekomen.

Nederland

De vorige stakingen leidden tot een ontwrichting van het dagelijks leven in Duitsland. De acties troffen ook het treinverkeer uit Nederland.

Eén keer bekortten de machinisten vanwege volkswoede hun staking. Dat was in november. Machinisten wilden een heel weekend staken, maar daardoor dreigde de herdenking van 25 jaar Val van de Muur een chaos te worden. Op de valreep werd de staking met een dag ingekort, zodat miljoenen mensen per trein naar de herdenking in Berlijn konden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl