NOS Wielrennen

Oud-renner Criquielion (58) overleden

Oud-renner Criquielion overleden op 58-jarige leeftijd

Oud-wielrenner Claude Criquielion is op 58-jarige leeftijd overleden. De voormalig wereldkampioen stierf aan de gevolgen van een ernstige hersenbloeding. Dat heeft het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst bekendgemaakt.

De Belgische klassiekerheld werd in de nacht van zondag op maandag getroffen door een zware beroerte en belandde in zorgwekkende toestand op de intensive care.

Criquielion, die in zijn wielerloopbaan ruim zestig overwinningen boekte, veroverde in 1984 de wereldtitel op de weg. In de Ronde van Frankrijk eindigde hij vijfmaal in de toptien, met als beste prestatie de vijfde plaats in 1986.

Landbouwerszoon

Op zijn erelijst staan verder onder meer zeges in de Ronde van Vlaanderen (1987), Clásica San Sebastian (1983), Waalse Pijl (1985 en 1989), Brabantse Pijl (1982), Ronde van Romandië (1986) en GP Eddy Merckx (1984). In Luik-Bastenaken-Luik, een koers waarvoor de sterke Waal geschapen leek, lukte het echter telkens net niet. Drie keer haalde hij het podium, telkens aan de zijde van winnaar Moreno Argentin.

Na twaalf seizoenen stopte Criquielion in 1991 als profrenner. Het jaar ervoor werd hij voor het eerst Belgisch kampioen. Later keerde hij in het peloton terug als ploegleider. Tot het herseninfarct hem velde was Criquielion actief als wethouder van sportzaken in zijn geboorteplaats Lessines.

Criquielion, een landbouwerszoon uit het Henegouwse dorpje Twee-Akren, maakte in 1979 zijn debuut in het profpeloton. Vijf jaar later veroverde hij in Barcelona de regenboogtrui. Het leverde hem prompt de eretitel Sportman van het Jaar op in België.

Claude Criquielion in 2005 als ploegleider van Colnago-Credit Agricole

Vloek van Ronse

In 1988 was hij de grote favoriet op het WK in Ronse, op vijftien kilometer van zijn thuisbasis. De Henegouwer mocht uiteindelijk met twee concurrenten sprinten om de titel. Normaal gesproken een formaliteit. Criquielion kwam echter door toedoen van de Canadees Steve Bauer ten val, waardoor de Italiaan Maurizio Fondriest het goud cadeau kreeg.

De ontgoochelde Belg kwam vervolgens huilend met de fiets aan de hand over de streep. Het dramatische voorval gaat in België nog altijd door het leven als 'De vloek van Ronse'.

Criquielion heeft de gang van zaken in die laatste meters van dat WK nooit kunnen verkroppen. Hij spande zelfs een rechtszaak aan tegen Bauer, maar verloor die. "Die sprint is de grootste ontgoocheling in mijn carrière. Ik werd er bestolen van een tweede wereldtitel. Ik heb een mooi palmares, maar ik zou op gelijke hoogte hebben gestaan met monumenten als Van Looy, Maertens en Schotte."

De carrière van Claude Criquielion

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl