NOS Nieuws

Noodtoestand in Birma van kracht

  • EPA
    Een groep Birmezen probeert de regio te ontvluchten
  • EPA
    Een boeddhistische monnik verschuilt zich voor de rebellen
  • EPA
    Tienduizenden zijn op de vlucht naar de Chinese provincie Yunnan

In Birma is de noodtoestand uitgeroepen na heftige gevechten tussen rebellen en het regeringsleger. In de noordelijke regio Kokang wordt al een week hevig gevochten. Daarbij zijn tientallen doden gevallen.

In het noorden, bij de grens met China, heeft het leger nu extra bevoegdheden gekregen om de Kokangrebellen te bestrijden. De noodtoestand geldt voor negentig dagen. Tienduizenden mensen zijn gevlucht naar de nabijgelegen Chinese provincie Yunnan.

Volgens de Birmese overheid hebben de rebellen ook een konvooi van het Rode Kruis aangevallen. Met zeven vrachtwagens probeerde het Rode Kruis zo´n honderd inwoners van de regio naar veiliger gebieden te brengen. Een aantal medewerkers en een chauffeur raakten gewond.

  • EPA
    De rebellen vielen een konvooi met honderd burgers aan
  • AFP
    Een gewonde Rode Kruis-medewerker na een aanslag op een hulpkonvooi

De Kokang behoren in Birma tot de etnische minderheid van Han-Chinezen. De strijd tussen de rebellen en het leger lijkt te zijn opgelaaid sinds een van hun leiders weer vrij is. Phone Kya Shin heeft vijf jaar in ballingschap in China doorgebracht.

Birma (ook bekend als Myanmar) probeert al tientallen jaren om de verschillende etnische groepen in bedwang te houden. President Thein Sein heeft met een aantal rebellengroeperingen een vredesakkoord gesloten, maar er zijn nog geregeld gevechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl