Staffan de Mistura
NOS Nieuws

VN: luchtaanvallen Aleppo opgeschort

De regering in Syrië is bereid om de luchtaanvallen op de stad Aleppo op te schorten. Dat heeft VN-bemiddelaar in het conflict Staffan de Mistura laten weten aan de Veiligheidsraad. Zes weken lang zullen er volgens De Mistura geen raketten worden afgevuurd op de stad.

Het opschorten van de luchtaanvallen moet een vredesplan van de VN op de grond de ruimte geven. In november liet de Syrische president Assad weten een staakt-het-vuren in Aleppo te overwegen. Deze maand zou hij hebben bevestigd de raketaanvallen tijdelijk te willen staken. Het is niet bekend wanneer de zes weken ingaan.

Het opschorten van de luchtaanvallen geeft ons een sprankje hoop

Staffan de Mistura

De Mistura wil een veilige zone in Aleppo die onder toezicht van de VN komt te staan. Zo moet het geweld worden beteugeld, moet het mogelijk worden om meer humanitaire hulp toe te laten en het zou een eerste stap moeten zijn naar een oplossing voor het conflict.

Dagelijks luchtaanvallen

Sinds eind 2013 voert het Syrische regeringsleger vrijwel dagelijks luchtaanvallen uit op wijken in Aleppo waar rebellen het voor het zeggen hebben. De stad is opgedeeld in twee delen. Het regeringsleger maakt de dienst uit in het oosten van de stad, de rebellen heersen in het westen.

Rebellen vrezen dat een staakt-het-vuren in Aleppo alleen maar betekent dat Assad zijn troepen zal verzamelen om ze elders in de strijd weer in te zetten. Ook zetten ze vraagtekens bij het nut van een staakt-het-vuren met de terreurgroep Islamitische Staat om de hoek.

De gevolgen van een luchtaanval van het Syrische leger

De Mistura is door secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon aangewezen om een oplossing te vinden voor de burgeroorlog in het land. Zijn voorgangers waren Kofi Annan en Lakhdar Brahimi.

Brahimi staakte zijn bemiddelingspoging eind mei, nadat hij zo'n twee jaar lang vergeefs had overlegd met de partijen. Er kwam wel een vredesconferentie in Genève, maar die leverde niets op. Zijn inspanningen werden destijds beschouwd als de laatste kans voor een vreedzame oplossing in Syrië.

Het conflict in Syrië duurt inmiddels bijna vier jaar. Volgens de VN vonden al 220.000 mensen de dood. Miljoenen mensen zijn naar het buitenland gevlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl